Kormányinfó: hamarabb jön a szeptemberi családi pótlék

A szeptemberi családi pótlék még augusztusban megérkezik.

2024. augusztus 22., 10:27

Szerző:

Hamarabb jön a családi pótlék az iskolakezdésre tekintettel. A kormány tegnap ülésezett, Gulyás Gergely ismertette a legfontosabb döntéseket. Az évkezdésre tekintettel áttekintették az oktatás helyzetét. A kormány folytatja a pedagógus béremeléseket a vállalásunkra tekintettel, mely szerint a diplomás átlagbér 80 százalékát el kell érnie a tanárok átlagfizetésének. A pedagógus átlagbér 820 ezer forintra emelkedik jövőre. Ez 21 százalékos emelésnek felel meg – jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint 2027-re átlépheti az egymillió forintot a tanárok átlagfizetése.

A kormány pert fontolgat Brüsszellel szemben a migráció költségeinek megtérítéséért. Gulyás Gergely elmondta: a kormány felkérte az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg, "hogyan tudjuk perben érvényesíteni a migrációval kapcsolatos költségek egy részét" az Európai Bizottsággal szemben.

Brüsszel mindenáron azt akarja kikényszeríteni, hogy "beengedjük a migránsokat" - jegyezte meg Gulyás Gergely, kifogásolva: úgy rónak ki Magyarországra szankciót a tranzitzónák gyakorlata miatt, hogy közben ezt "a jó magyar gyakorlatot" részben az új menekültügyi egyezmény is átvette.

A schengeni határok védelme szintén olyan közös ügy, ami nem csupán Magyarország biztonságát szolgálja, hanem Európa egésze számára fontos. Ehhez képest Magyarország nem jut hozzá azokhoz az európai uniós forrásokhoz, amelyeket Brüsszel más országok számára a határvédelem céljából biztosít – fejtette ki a miniszter.

Elmondta: a bel- és az igazságügyi tárca vezetője megvizsgálja annak lehetőségét, hogy ha Brüsszel továbbra is olyan szabályozást akar kikényszeríteni, amely nem teszi lehetővé a migránsok feltartóztatását, akkor minden migránsnak ajánlják fel a magyar határon, hogy "az európai eljárásrend betartását követően önkéntesen és ingyenesen Brüsszelbe szállítjuk őket".

Az ukrajnai háborúról is szó esett a tegnapi kormányülésen. Gulyás szerint sikerült előre lépniük az energiaellátás biztosítása érdekében, erről a MOL folytat tárgyalásokat. Szerinte költségesebb lesz ugyan a szállítás, de van jogi megoldás, amivel biztosítható a kőolajellátás a tranzit szempontjából veszélyes vonalon.

Kitalálta a kormány, hogyan “bosszulja meg” az Európai Bíróság súlyos pénzbüntetését.

A kormány most azon az állásponton van, ha Brüsszel továbbra is erősködik, akkor vállalják, hogy a migránsokat ellenőrzött beléptetés után rögtön Brüsszelbe szállítják. Beengedjük a migránsokat és Brüsszelig szóló vonatjegyet adunk nekik

– jelentette ki Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely elismerte, hogy voltak ugyan ilyen tervek, de nem veszik el a rendelőintézeteket az önkormányzatoktól.

A köztévé kérdésére, hogy mi a véleménye az óbudai korrupciós ügyről, Gulyás Gergely azt mondta, ez az ügy azt támasztja alá, hogy a baloldal tele van korrupciós ügyekkel. Mint mondta, azt választották meg az óbudaiak, aki most letartóztatásban van. 

„Várjuk azt, hogy az őt jelölő pártok kitartanak-e Kiss László mellett, sem Gyurcsány Ferenc, sem Karácsony Gergely nem vonta meg a támogatását" 

– tette hozzá.

Egy másik kérdésre, hogy elérhet-e országgyűlési képviselőket is az ügy, például Szabó Tímeát, Gulyás Gergely szerint ez az önkormányzat ügye, ebben nem akar állást foglalni.

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője is ellenzi a Gellért-hegyi szoborra tervezett keresztet. A kormányinfón az ATV megkérdezte Gulyás Gergelytől, hogy ő mit gondol erről a kérdésről. A miniszter elmondása szerint a kritizálókkal azért nem ért egyet, mert maga a szobor érintetlen marad a felújításon túl, a talapzat pedig eddig sem volt érintetlen. „Keresztpárti vagyok” – mondta.

„Az nem jó, ha a baloldal úgy tekint Budapestre, mint arra a helyre, ahol bármit megtehet" - reagált Gulyás Gergely, emlékeztetve arra, hogy Molnár Zsolt szocialista képviselő mentelmi jogáról már hónapokkal ezelőtt döntött a parlament, és hozzátette, hogy a hatóságok végzik a dolgukat.

(Budapest, 2024. augusztus 22. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. augusztus 22-én. MTI/Soós Lajos)