Szerencséje lehet Kiss László letartóztatott óbudai polgármesternek

Az óbudai polgármestert a kerületi SZMSZ mentheti meg.

2024. augusztus 22., 09:55

Szerző:

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára szerint precedens értékű, ami Óbudán történik az új testület alakuló ülésén. Gyergyák Ferenc a 444-nek nyilatkozott. Mint mondta, a helyzetet az bonyolítja, hogy az éppen letartóztatásban lévő Kiss László óbudai polgármestert június 9-én újraválasztották (vagyis neki kellene összehívnia az alakuló ülést), illetve hogy egyik alpolgármestere, Czeglédy Gergő is letartóztatásban van korrupció gyanúja miatt.

Egyelőre a képviselő-testület augusztus végéig nyári szüneten van, az önkormányzat hatályos Szervezeti és Működési Szabályzata szerint a polgármester akadályoztatása esetén a következő ülést a kijelölt alpolgármester hívja össze. Béres András alpolgármester a 444-nek azt mondta, minden alpolgármesternek van „portfóliója”, amit visz, a polgármester helyettesítésére pedig meg van határozva egy aláírási sorrend, az elsődleges aláíró Burján Ferenc.

Az óbudai polgármesternek szerencséje van

Az alpolgármester levezette, hogy mi történhet, és mire van jogi lehetőségük. A törvény szerint az új képviselő-testületnek október 15-ig kell megalakulnia. És szintén az SzMSz határozza meg, hogy az alakuló ülést a polgármester akadályoztatása esetén a korelnök hívhatja össze, aki a legidősebb megválasztott képviselő. Ekkor kell esküt tennie, és itt választják meg a következő ciklus alpolgármestereit is. Béres András azt mondta, abban az előterjesztésben ugyanúgy szerepel majd a helyettesítési rend, és ha elfogadják, az önkormányzat zökkenőmentesen tud működni.

Ha Kiss László még akkor is letartóztatásban lesz, esküt nem tud tenni, de ez nem jár jogvesztő következménnyel.

Kiss Lászlónak azt lehet a szerencséje, hogy a korelnököt beleírták az SzMSz-be, a törvény alapján ugyanis Gyergyák Ferenc szerint patthelyzet állt volna elő.

A jogalkotó nem gondolt ilyesmire

A törvény szerint az alakuló ülést a polgármesternek kell összehívnia és levezetnie, a korelnök a vármegyei közgyűlést hívja össze és vezeti, amíg meg nem választják annak elnökét. A jogszabályok azt is előírják, hogy az alpolgármestereket a polgármester javaslatára választják meg. Amennyiben Kiss letartóztatásban marad,

„a javaslatot megteheti írásban is, az viszont más kérdés, hogy ezt elfogadja-e a képviselő-testület, illetve a megoldást törvényesnek fogadja-e el a Kormányhivatal. Ez majd a gyakorlatban dől el”

– mondta a lapnak a kerület alpolgármestere.

Mint ismert, augusztus 16-án letartóztatták Kiss László óbudai polgármestert. A Törvényszék szerint a büntetőeljárás sikerét veszélyeztette volna, ha nem tartóztatják le a polgármestert. Kiss László és ügyvédje ugyanakkor fellebbezett a döntés ellen, így az még nem jogerős. Közben a bonyolult óbudai ügy részletei kezdenek napvilágra kerülni. Tegnap arról írtunk, hogy egy aláírás okozhatja a vesztét Kiss László óbudai polgármesternek. 

16 gyanúsítottja vagy az ügynek

Az óbudai korrupciós üggyel összefüggésben Kiss László polgármestert, egy önkormányzati vezetőt, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottját múlt pénteken 30 napra letartóztatta a Fővárosi Törvényszék. Az ügynek most összesen tizenhat gyanúsítottja van. A DK politikusát a III. kerületi korrupciós üggyel összefüggésben a múlt héten 30 napra letartóztatták. Ennek ellenére polgármester maradhat, mandátuma akkor szűnhet meg, ha egy évig nem jár be a képviselő-testületi ülésekre.

(Fotó: Kiss László Facebook oldal)