Váratlan helyről jött kritika a Szabadság-szobor keresztjére

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője szerint a kereszt nem illik a Szabadság-szoborra.

2024. augusztus 22., 08:59

Szerző:

A Demokrata főszerkesztője szerint a Szabadság-szobor olyan lenne, mint egy falfirka, és megaláznák vele a műalkotást. Bencsik András a Facebookon osztotta meg véleményét, amit a 444.hu vett észre.

“Körülbelül olyan volna, mintha a méloszi Aphrodité, ismertebb nevén a milói Vénusz talapzatára valakik utóbb egy keresztet faragnának, vagy mintha a Puskás Aréna főbejáratánál egy hatalmas kőkeresztet szerelnének az aréna homlokzatára, vagy mintha a riói kitárt karú Krisztus-szobor talapzatára faragnának egyet. Pontosan így nem illik a kereszt a Szabadság-szobor talapzatára. Vannak dolgok, amik úgy tökéletesek, ahogy vannak, és nem szabad őket háborgatni. Nem szabad. Tilos. Nem pingálunk aranyláncon lógó keresztet a Mona Lisa nyakába sem. Keresztények vagyunk, de tiszteljük a művészet szent érinthetetlenségét”

- írta Bencsik András a Facebookon arról a témáról, hogy kereszt kerül a Szabadság-szoborra.

Bencsik András szerint a Gellért-hegyi Szabadság-szobor ritka szép alkotás, Budapest jelképe lett, amely vetekszik a világ legszebb jelképpé vált szobraival azért, mert tökéletes és megrázóan tiszta.

„Csak annyit mond, amennyit egy a Nap felé nyújtózó tulipán, de azt a maga teljes szépségével mondja. Egy karcsú, de mégis erőteljes nőalak a győzelem pálmaágát emeli a magasba. Kinek a győzelme? Az enyém, a tiéd, mindenkié. Kisfaludi Strobl Zsigmond legszebb műve olyan kiemelkedően tökéletes alkotás, mint a tőle 26 évvel idősebb művésztárs, Zala György szobra a budapesti Hősök terén, a 36 méter magas oszlopon álló Gábriel arkangyal, aki kezében az apostoli kettős keresztet és a Szent Koronát emeli a magasba. Sem hozzátenni, sem elvenni belőlük nem lehet.”

Bencsik szerint ezzel „megaláznák” ezt a művet, „ez így csak olyan volna, mint egy falfirka. Mintha azt vésné valaki a talapzat köveire: Szeretlek, Julis! Attól, hogy azt faragja a kövekre: Szeretlek, Jézus! – a falfirka csak falfirka marad”.

Bár Bencsik szerint a tiltakozó liberálisokat a tiltakozási hullám kiprovokálása vezérli, ő maga is úgy gondolja, hogy “ne legyen ott kereszt! Azért ne legyen, mert nem illik oda. Mert az a szobor, miként a legnagyobb művek szerte a világban, időtlen, ezért fölötte áll koroknak, kihívásoknak és divatoknak”.

Korábban azt írtuk, hogy bár Orbánék hatvanpusztai birtoka mellett a Citadella átépítését is tervező Art1st Design Stúdió megkereste a Gellért-hegyi Szabadság-szobor alkotójának, Kisfaludi Strobl Zsigmondnak a jogörököseit a szobor átalakítása miatt, ők egyértelműen jelezték, hogy nem járulnak hozzá a szobor talapzatának átalakításához. Ennek ellenére felkerül egy kereszt a talapzatra – írja a hvg.hu, amely egy látványterv birtokában érdeklődött a Várkapitányságnál a szobor átalakításáról. A portál a megkeresésre választ nem kapott, ellenben a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalára felkerültek a részletek.

(Kiemelt képünkön a Szabadság-szobor látványterve látható. Forrás: Nemzeti Hauszmann Program Facebook oldala)

 

Tegnap 17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.