Ilyen lesz az idei tanév, van változás bőven

Szeptember 2-án, reggel 8 órakor becsengettek! Mutatjuk, milyen változásokkal kell számolni az idei tanévben. 

2024. szeptember 2., 09:49

Szerző:

Hivatalosan is véget ért a nyári szünet, szeptember 2-án, reggel 8 órakor kezdetét vette az új tanév, ami idén különösen sok változást tartogat mind a diákok, mind pedig a pedagógusok számára. Cikkünkben összeszedtük, miről is van szó pontosan. 

A tanév rendje  

Ahogyan arról portálunk is beszámolt nemrégiben hivatalosan is kihirdette a kormány a 2024/25-ös tanév rendjét. A rendelet augusztus 8-án, csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben, ezek alapján a tanév rendje a következők szerint alakul:   

  • A 2024/2025-ös tanév első tanítási napja 2024. szeptember 2. (hétfő) az utolsó pedig 2025. június 20. (péntek).
  • AZ ŐSZI SZÜNET ELŐTTI UTOLSÓ TANÍTÁSI NAP 2024. OKTÓBER 25. (PÉNTEK), a szünet utáni első tanítási nap 2024. november 4. (hétfő).
  • A TÉLI SZÜNET ELŐTTI UTOLSÓ TANÍTÁSI NAP 2024. DECEMBER 20. (PÉNTEK), a szünet utáni első tanítási nap 2025. január 6. (hétfő).
  • A TAVASZI SZÜNET ELŐTTI UTOLSÓ TANÍTÁSI NAP 2025. ÁPRILIS 16. (SZERDA), a szünet utáni első tanítási nap 2025. április 28. (hétfő).
  • Az iskola utolsó, befejező évfolyamán, valamint a szakgimnázium tizenkettedik évfolyamán az utolsó tanítási nap középfokú iskolákban 2025. április 30. (szerda), a két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban 2025. május 30. (péntek). A két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban 2025. május 30. (péntek).

A tanítási napok száma

A tanítási napok száma – a gimnázium, a szakgimnázium és a szakiskola kivételével – valamennyi intézménytípusban 183 nap. A nappali oktatás munkarendje szerint működő szakgimnáziumban 179, gimnáziumban és szakiskolában 180 nap a tanítási napok száma.

Az első félév

Az első félév 2025. január 17-ig tart majd, az intézmény pedig 2025. január 24-ig kell értesítse a tanulókat, valamint a szülőket az első félévi tanulmányi eredményekről. 

Őszi érettségik 

Amint arról lapunk is hírt adott az őszi írásbeli érettségi vizsgák 2024. október 11-én kezdődnek és október 25-ig tartanak majd. Az első kötelező tantárgy a magyar nyelv és irodalom lesz, ebből október 14-én vizsgáznak a diákok, az emelt szintű szóbeli vizsgák november 7–11. között, a középszintűek 2024. november 18–22. között lesznek. Ha valaki szeretne részt venni az őszi vizsgákon, annak szeptember 5-ig még van lehetősége jelentkezni. Az érettségi vizsgákkal kapcsolatos további információk az Oktatási Hivatal (OH) honlapján olvasható. 

Felvételik 

A közpononti középiskolai felvételire idén december 2-ig lehet jelentkezni, a vizsgákra pedig 2025. január 18-án kerül sor. A középfokú iskolákba a jelentkezés határideje 20025. február 20-a lesz, míg az általános iskola első osztályába 2025. április 10-11-én lehet majd beíratni a gyemekeket. 

A tavaszi érettségik 

A tavaszi írásbeli érettségik 2025. május 5-én kezdődnek magyar nyelv és irodalommal, az emelt szóbeliket aztán június 3. és 11 között tar tják meg, míg a középszíntű szóbelik június 16. és július 2. között lesznek. 

Új jogszabályok 

A katonák iskolákba való vezénylése 

Itt, a 168 óra oldalán is írtunk arról, hogy óriási pedagógushiánnyal kell szembenézni az iskoláknak, ennek orvoslására pedig a parlament gyorsított eljárás keretein belül fogadott el egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az 55 év feletti katonatisztek is taníthassanak, még úgy is, ha nincs pedagógus végzettségük, mondván, hogy a tankerületi központok majd átképzik őket. Persze ez hatalmas felháborodást váltott ki, a Szülői Hang és az aHang petíciót is indított a katonák iskolákba való vezénylése ellen. A több mint 20 ezer aláírást számláló petíciót át is adták a Honvédelmi Minésztérium munkatársainak, a kormány azonban azt állítja, nincs napirenden a katonák iskolákba való vezénylése. 

A tiltott tárgyak 

Szintén augusztus 8-án jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely meghatározza, hogy konkrétan milyen tárgyakat nem szabad bevinnik az iskolákban. A jogszabály két külön kategóriát különít el: vannak a tiltott tárgyak, melyeket egyáltalán nem szabad bevinni, míg vanna ka korlátozottan használható tárgyak, ilyenek például az okoseszközök, amiket a tanítás elején le kell adni. 

Íme a lista:

  • a 8 centiméternél hosszabb pengéjű kés,
  • a dobócsillag,
  • a rugóskés,
  • az íj,
  • a számszeríj,
  • a francia kés,
  • a szigonypuska,
  • a parittya,
  • a csúzli,
  • az ólmosbot,
  • a boxer,
  • a láncos bot,
  • a gázspray,
  • a lőfegyverutánzat
  • az elektromos sokkoló,
  • az álkulcsok,
  • és a mechanikus vagy elektromos elven működő zárnyitó szerkezetek.

Szintén tilos iskolába vinni minden olyan eszközt és terméket, amelynek birtoklását a szabálysértési törvény vagy a Büntető Törvénykönyv tiltja, így például a kábítószerek, a lőfegyverek vagy a pirotechnikai eszközök, de 18 éven aluliak számára nem értékesíthető terméket, így cigarettát, dohányterméket és alkoholt sem vihetnek magukkal a diákok.

A mobilkérdésből óriási balhé lett 

Ahogyan azt lapunk is megírta a budapesti Madách Imre Gimnázium a közösségi oldalán adott ki tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy nem fogják elvenni a digitális eszközöket a tanulóktól, a döntés miatt azonban nem sokkal később a Belügyminisztérium felmentette az intézmény igazgatóját, Csabát. A lépés nem maradt válasz nélkül, a kirúgott igazgató miatt tüntetések indultak, a tanév első napján reggel is volt egy megmozdulás. A kirúgott igazgató mellett egyébként a tantestület is kiállt, egy közleményben tudatták, elfogadhatatlannak tartják, ami történt. Erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk. 

Kezdődik a teljesítményértékelés, jön a béremelés 

Az idei tanévtől a pedagógusok teljesítményértékelése is megkezdődik, a rendeletet még a tavasszal fogadták el. A pedagógusokat a felettesük, vagyis az intézményigazgató értékeli majd, a folyamatba a szülőket és a diákokat is be lehet vonni. A vezetőket egy, a fenntartó által kijelölt képviselő értékeli, a részletekről ITT olvashat. A béremelések kapcsán Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt nemrégiben a Kormányinfón, ahol azt mondja, a kormány, a korábbi vállalasaival összhangban folytatja a pedagógusok béremelési programját. Ez pedig azt jelenti, hogy a tanárok fizetése jövőre elérheti a diplomás átlagbér 80 százalékat. Számokban pontosan: a pedagógus átlagbér 820 ezer forintra emelkedik jövőre. Ez 21 százalékos emelésnek felel meg. Ezen túlmenően a miniszter kiemelte, 2027 elejre egy tanári fizetés a bruttó egymillió forintot is meghaladhatja majd. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.