A kormány elárulta, napirenden van-e a katonák iskolákba vezénylése

Az Orbán-kormány állítja, nincs napirenden, hogy katonákat vezényelnének az iskolákba. 

2024. augusztus 13., 09:30

Szerző:

Ahogyan arról lapunk is beszámolt óriási tanárhiánnyal kezdődhet meg az új tanév. A parlament ennek orvoslására gyorsított eljárás keretein fogadott el egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az 55 év feletti katonatisztek is taníthassanak, még úgy is, ha nincs pedagógus végzettségük, mondván, hogy a tankerületi központok majd átképzik őket. Persze ez hatalmas felháborodást váltott ki, a Szülői Hang és az aHang petíciót is indított a katonák iskolákba való vezénylése ellen. A több mint 20 ezer aláírást számláló petíciót át is adták a Honvédelmi Minésztérium munkatársainak, a kormány azonban azt állítja, nincs napirenden a katonák iskolákba való vezénylése. 

Nincs napirenden 

Legalábbis ezt közölte a Népszava megkeresésére a tankerületi központok felügyeletét ellátó Klebelsberg Központ (KK). Ennél többet azonban nem voltak hajlandóak elárulni, mindez pedig felvet néhány kérdést, egyebek között azt, hogy ha valóban nem terveznek katonákat küldeni az iskolákba, akkor egyáltalán miért volt szükség a jogszabályra. A portál a Belügyminisztériumnál is érdeklődött az ügy kapcsán, ám ők válaszukban csak annyit közöltek, hogy a KK válasza a BM szerint egyértelmű. 

Nem egyértelmű 

Teljesen máshogy látja azonban a helyzetet Miklós György, a Szülői Hank Közösség képviselője, aki szerint egyáltalán nem egyértelmű, mire is gondol a KK és a BM. 

Akár jelentheti azt is, hogy érzékelték a tiltakozást és kicsit jegelik a dolgot. Ami nem feltétlen egyenlő azzal, hogy elállnak a tervtől, legfeljebb késleltetik egy kicsit  

– mondta Miklós György, aki azt is elárulta, hogy a 20 ezer aláírást tartalmazó petícióra, eddig egyik minésztérium sem reagált. A tiltakozást ugyanis a Honvédelmi Minisztériumon túl a Belügyminisztérium is megkapta. A képviselő ugyanakkor azt mondja, valami mégis történhetett, ugyanis korábban a Szülő Hang is kérdeseket intézett a BM-hez, amiknek bár csak egy részére kaptak választ, ám azokban nem az derül ki, hogy ne lenne a katonák átvezénylése napirenden. Miklós György úgy véli egyértelmű csak az lenne, ha visszavonnák a katonák iskolai alkalmazásáról szóló törvényi paragrafusokat. 

Megszólalt Rétvári Bence is 

A napokban a téma kapcsán megszólalt Rétvári Bence belügyi államtitkár is, aki a DK-s Vadai Ágnes kérdésér válaszul emondta, „garanciális szabály, hogy katonát vezényelni csak akkor és olyan munkakörbe lehet, ahol megfelel az alkalmazási feltételeknek, beleértve a képzettséget, a 18. éven aluliakkal kapcsolatos munkát végzőknél pedig az általánosnál szigorúbb büntetőjogi feltételnek. Ha tehát az érintett személynek nincs pedagógus végzettsége, nem fog tanítani.”

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.