Lázár János nem kér az LMP referendumából

Lázár János minisztériuma rejtélyes jogi lehetőségekkel kerülné meg az LMP által kezdeményezett, kiemelt beruházásokról szóló népszavazást.

2024. szeptember 23., 16:38

Szerző:

„A magyar építészetről szóló törvény kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályainak megtartása Magyarország stratégiai érdeke, ennélfogva a kiemelt eljárásrend alkalmazása olyan lehetőség, amelyről Magyarország nem mondhat le”

– közölte Lázár János egy Magyar Nemzetnek adott rövid interjúban, amiben az LMP által kezdeményezett népszavazásról kérdezték az építési és közlekedési minisztert.

Mint ismert, az ellenzéki párt tavaly óta küzd azért, hogy népszavazás legyen a „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokkal” kapcsolatban. Szerintük ugyanis a „kiemelt beruházási törvény a törvénytelenség törvénye, ami egyetlen célt szolgál: azt, hogy a Fidesz megkerülve minden szakmai egyeztetést, az érintettek és a helyi közösségek véleményének megkérdezése nélkül szolgálja ki a gazdasági hátország és a nagyvállalatok érdekeit”. 2023 novemberében a Kúria átengedte a népszavazási kérdéseket, erre válaszul azonban a kormány egyszerűen hatályon kívül helyezte azt a törvényt, ami a kiemelt beruházásokról szólt és annak főbb részeit betette az új építésügyi törvény szövegébe. 

Ezért az LMP újrafogalmazott kérdéseket nyújtott be, amelyeket immár Lázár János minisztériuma támadott meg. Azaz az apparátus megfellebbezte a tervezett referendum kérdéseit, ám a procedúra után végül megkezdődhetett az aláírásgyűjtés. 

Lázár János most ezzel kapcsolatban a kormánylapnak kijelentette: elég garancia van a szabályozásokban arra, hogy a beruházók ne éljenek vissza a kiemelt státusszal. Majd a tárcavezető kissé ködösen fogalmazott, így kijelentette:

„A nemzeti kormány elkötelezett az Országgyűlés által megteremtett, kiemelt jelentőségű beruházásokat támogató új keretrendszer fenntartása mellett, ezért minden jogi lehetőséget megvizsgál – és alkalmaz – annak érdekében, hogy az LMP népszavazási kezdeményezése ne lehetetleníthesse el az emberek érdekét szolgáló, jelentős hozzáadott értéket képviselő infrastrukturális fejlesztések megvalósulását.”

Hogy a minisztérium pontosan milyen jogi lehetőségeket vizsgál, arról a 444 kérdéseket küldött számukra. A cikk megjelenéséig azonban a portál azokra választ nem kapott. 

(Kiemelt képünkön Lázár János. Forrás: Lázár János Facebook oldala)

14:50

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.