KSH: bezuhantak a beruházások, visszaesett a gazdaság, és beütött az aszály

Ahogyan az várható volt, továbbra is gyengélkedik a gazdaság, ráadásul már közbeszólt az időjárás is. A KSH adatai szerint már látszik az aszály hatása is.

2024. szeptember 3., 09:38

Szerző:

Borzasztóan rosszul teljesített a magyar gazdaság: az idei második negyedévben a nyers adat szerint 1,5, szezonálisan és naptárhatással kiegyensúlyozva 1,3 százalékkal volt csak nagyobb a GDP a tavaly ilyenkorinál, január-márciushoz képest pedig 0,2 százalékkal visszaesett a gazdaság – erősítette meg a Központi Statisztikai Hivatal a korábbi első becslését – írja a KSH adatai alapján a hvg.hu.

A kormány eredetileg 4 százalékos növekedést tervezett az évre, aztán amikor látták, hogy ez nem tartható, akkor 2,5 százalékosról kezdtek el beszélni, most pedig már ott tartanak, hogy a 2 százalék is szép lenne. A KSH friss számai szerint január-júniusban 1,3 százalékkal volt nagyobb a növekedés a tavalyi első félévhez képest, ráadásul az volt az az időszak, amikor az összehasonlítási alapul szolgáló 2023-as első féléves adat kimondottan rossz volt. 

A legcsúnyább szám mind közül egy 15,4 százalékos visszaesés: ennyivel zuhant be a bruttó állóeszköz-felhalmozás, azaz a cégek sokkal kevesebb beruházásra voltak hajlandóak. A beruházások közel évtizedes mélypontra estek, a mostaninál rosszabb utoljára 2016 végén volt az adat, akkor is azért, amilyen ütemben az EU-s projekteket el kellett számolni.

És pár hónap kihagyás után újra ott tartunk, hogy a GDP-adatokhoz időjárás-jelentést is kell írni, a mezőgazdaságban ugyanis 5,2 százalékos volt a visszaesés április-júniusban. Pedig az még egy viszonylag elfogadható része volt az évnek az időjárás szempontjából, április első felében okozott némi aggodalmat, hogy alig esett eső és hogy február óta 5-10 fokkal melegebb volt, mint amilyen kellett volna, hogy legyen, de aztán még vállalhatóra váltott az idő, igazán nagy baj júliustól jött csak, ami még nincs is benne a mostani számokban. A KSH magyarázata szerint mindenesetre már a júniusig tartó számokon is látszik az aszály hatása – a helyzet már ekkor kezdett hasonlítani a 2022-esre, amikor az extrém szárazság miatt csúnyán visszaesett az agrárium, ez pedig lefékezte a teljes magyar gazdaságot – írja a lap.

Szintén rossz hír, hogy az ipar teljesítménye 2,4 százalékkal visszaesett. Ezen belül a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása – ide számolják el az akkumulátorgyártást is – és a járműgyártás gyengült.

A szolgáltató szektor hozzáadott értéke 2,4 százalékkal nőtt. Ezen belül a legnagyobb növekedést, 7,2 százalékosat, a szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban mérték – írja a lap.

A KSH szerint kicsit nőtt a fogyasztás

A háztartások Magyarország területén megvalósuló fogyasztása – a kicsit bonyolult megnevezés azt takarja, hogy mennyi pénzt költöttek el az emberek az országon belül – 4,1 százalékkal nőtt. Vagyis amikor a kormány „óvatossági motívumról” beszél, akkor látszik, az emberek egy kicsit bátrabban merik költeni a pénzüket, mint tavaly ilyenkor, de még nem annyival, hogy az igazán meg tudná dobni a GDP-t. 

Lakossági megtakarításokra vetett szemet a minisztérium

Úgy tűnik, megvalósítja régóta dédelgetett ötletét a Nagy Márton. Az általa vezetett Gazdasági Kabinet egy olyan akcióterven dolgozik, amely a lakossági megtakarításokat célozza. Az újraindítási akciótervnek – a minisztérium szerint – része lehet, hogy a lakosság hosszú távú befektetéseit adómentes otthonteremtésbe csatornázzák át. A kormány szeptemberben tárgyalja a kabinet ötleteit – írja a hvg.hu.

Megkezdte őszi munkáját a Gazdasági Kabinet, melynek első ülésén a Kabinet tagjai áttekintették a globális és európai gazdasági folyamatokat, különös tekintettel a magyar gazdaság helyzetére – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A lakossági megtakarításokat célozza meg a kormány

A közlemény szerint azon dolgoznak, hogy „újraindítási akcióterv” keretében eddig már jórészt meglebegtetett döntéseket hoznak. Újdonság, hogy a testület megvizsgálta az is, hogy

a hosszú távú lekötött megtakarításokat miképpen lehetséges opcionálisan, a lakosság döntésének függvényében, adómentesen felhasználni otthonteremtés céljából.

További részletek itt.

(Fotó: 168.hu)