Ebben a régióban a legbetegebbek a magyarok

Magyarországon a lakosság 46%-a krónikus betegséggel küzd a KSH adatai szerint, ám nem mindegy, melyik régióban lakunk.

2024. július 17., 10:18

Szerző:

A kiemelt betegségcsoportok alapján Magyarországon az Alföldön élőknek a legrosszabb az egészségi állapotuk, tehát nagyon nem mindegy, melyik régióban lakunk – írja a portfolio.hu

A gyermekeket is több betegség érinti, mint korábban. 2023-ban a 16 évesnél idősebbek 46%-a (ezen belül a nők 50, a férfiak 41%-a) számolt be krónikus betegségről, hosszan tartó egészségi problémáról - derült ki a KSH elemzéséből. A nők közül majdnem minden korcsoportban többen küzdöttek egészségi problémával, egyedül csak a 35–44 évesek között volt magasabb a beteg férfiak aránya (mindössze 0,2 százalékponttal).

2023-ban a 19 évesek és az idősebbek körében továbbra is a magasvényomás-betegség és a gerincbántalmak voltak a leggyakoribb krónikus kórformák.

Az előbbi a lakosság mintegy négytizedét érintette, az utóbbit tekintve tízezer főre közel háromezer megbetegedés jutott 2023-ban. Gyakoriság szempontjából ezeket a köznyelvben a magas koleszterinszintnek nevezett egészségprobléma, a cukorbetegség és a szívkoszorúér-betegségek követik. Ezeknek a krónikus állapotoknak a száma 2023-ban tízezer főre vetítve 1400 és 1800 között mozgott.

A legnagyobb területi különbségek a szívkoszorúér-betegségek és a gerincbántalmak esetében figyelhetők meg. Jelentősebb szórást mutat még az agyérbetegségek csoportja és az asztma. A többi betegségnél jóval kisebbek a területi eltérések. A kiemelt betegségcsoportok alapján Magyarországon az Alföldön élőknek a legrosszabb az egészségi állapotuk, de a Dél-Dunántúl is a kedvezőtlen helyzetű területek közé tartozik, ahol a magas vérnyomással kapcsolatos panaszok eltérnek az átlagos szinttől – írja a lap.

Szívbetegség és hőség: erre figyeljen a kánikulában!

A szívbetegség akkor is komoly élettani kockázatot jelent, ha éppen nincsen 40 fok. Az orvosok ezért több jó tanáccsal is ellátják a szíve a rendszeresen kontrollokon kívül is érdemes meglátogatniuk a kardiológust, ha nyáron szokatlan tüneteket tapasztalnak, vagy ha éppen belevágnának egy edzésprogramba. Bizonyos szívgyógyszerek, például a béta-blokkolók, a vízhajtók, vagy a kalciumcsatorna blokkolók fokozhatják a szervezet melegre adott reakcióit. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak a gyógyszerszedőknek kell elővigyázatosnak lenniük, az idősebbek, akiknek kezeletlen magas vérnyomásuk van, vagy csak időnként "rendetlenkedik a szívük" szintén fokozott óvatosságot kell, hogy tanúsítsanak – írja az Egészségkalauz.

További részletek itt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)