A hőség miatti rosszullét súlyos következményekkel járhat, erre figyeljen különösen a következő napokban!

A hőség nemcsak az idősek és krónikus betegek, de az egészséges emberek szervezetét is megterheli, amin gyakran csak kórházi ellátás segít.

2024. július 10., 11:24

Szerző:

A héten visszatért a hőség, ahogy mi is jeleztük, péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztás van érvényben az ország egész területén. A rendkívül magas, 40 fok közeli hőmérséklet mindenki számára veszélyes lehet, már rövidebb, napon töltött időszak is súlyos következményekkel járhat. A hőguta és a napszúrás mellett egyéb betegségek jelentkezhetnek, melyet a Dívány.hu szedett össze. 

Hőség miatt kialakult betegségek

A legsúlyosabb hőbetegség a hőguta, ami akkor következik be, amikor a szervezet már nem tudja szabályozni a hőmérsékletét. A verejtékező mechanizmus leáll, és a szervezet már nem képes lehűlni. A hőguta maradandó fogyatékossághoz vagy halálhoz vezethet. Tünetei a zavarodottság, megváltozott mentális állapot, érthetetlen beszéd, az eszméletvesztés, a forró, száraz bőr vagy túlzott izzadás, a rohamok és a nagyon magas testhőmérséklet.

A hőkimerülés a szervezet válasza a túlzott víz- és sóveszteségre, amely általában a sok izzadás miatt következik be. Tünetei a fejfájás, hányinger, szédülés, gyengeség, ingerlékenység, szomjúság, erős izzadás, megemelkedett testhőmérséklet és a szokásosnál kevesebb vizeletürítés. 

Az egyik kevésbé ismert hőbetegség a hőséggörcs, ami a lábakban és a hasban jelentkező fájdalmas izomgörcsökkel jár. Még melegkiütés akkor fordulhat elő, ha sokat izzad a forró, párás napokon. Ilyenkor vörös pattanásszerű foltok jelentkezhetnek a nyakon, a mellkas felső részén, az ágyékon, a mellek alatt és a könyökhajlatban. 

Ezt tegye, ha a fenti tüneteket észleli

A hőkiütés és a hőséggörcs általában csak kellemetlenséget okoz, a legtöbbször nem súlyosak. A hőkimerülés és a hőguta azonban már veszélyes lehet az egészséges emberekre is. Ha a hőguta tüneteit érzékeli, azonnal hívjon orvost. Amennyiben a hőséggörcsök egy óránál tovább tartanak, hányással járnak együtt, illetve ha a hőguta tünetei súlyosbodnak, vagy egy óránál tovább tartanak, mindenképpen hívni kell a mentőt. 

Figyelmeztető tünet, ha a vizelet sötétsárga, narancssárga vagy barna, ami a dehidratáltság elsődleges jele. Ilyenkor a csuklóra, nyakra és bokára tett hűvös, nedves ruhák segíthetnek a hőmérséklet alacsonyan tartásában. Az is segíthet, ha vizet permetez a testére, de az elsődleges feladat az elvesztett verejték vízzel pótlása. A kiszáradásra figyelmeztető tünetekről még többet olvashat korábbi cikkünkben

(Kép forrása: Freepik)