Hűsítő, egészséges, finom és gyorsan elkészíthető szörpök a kánikula idejére

A legfontosabb hozzávalók egy cserépben is megteremnek, és nem kell órákon át főzőcskézni, hogy egészséges, finom, hűsítő szörphöz jussunk.

2024. július 13., 13:51

Szerző:

A legjobb szörpökhöz a kertből szedjük a hozzávalókat. Míg a gyümölcsszörpök mindenki számára ismertek, addig a herbáriákból főzött szörpök hallatán minimum átfut az ember gerincén egy kis idegenkedés. Pedig a leghűsítőbb, legkönnyebben elkészíthető fenséges szörpökről mondunk le, amikor úgy döntünk, hogy túl meredekgyógynövényekből szörpöt főzni. Garantáltan kipróbált mentaszörp és citromfűszörp recept következik, a múlt nyáron az egész szerkesztőség ezzel hűtötte magát!

Miért éppen menta és citromfű?

A menta név görög eredetű. A legenda szerint Menthe egy nimfa volt, akire szemet vetett Hadész. Felesége, Perszefoné, bosszúból gyógynövénnyé változtatta a lányt. Egy másik verzió szerint Hadész változtatta át a lányt, hogy megmentse Perszefoné bosszújától. 

A menta jellegzetes aromájú fűszernövény, amellyel gyakran találkozhatunk: sokszor ízesítik vele a rágógumikat, a fogkrémeket vagy a szájvizeket. A menta gyógynövény, ezért amellett, hogy egy mojito koktélhoz hasonlatos ízű szörp készíthető belőle, számos egészségvédő hatása is van.

A menta gyógyászati felhasználása igen sokrétű - görcsoldó és antibakteriális hatású gyógynövény, amely emésztési zavarokban, puffadás esetén, valamint az epehólyag és az epevezeték gyulladásos betegségeinek kezelésére is alkalmazható. Külsőleg illóolaja meghűléses betegségek, köhögés esetén jótékony hatású.

Csillapítja a rovarcsípések, bőrbetegségek okozta viszketést, megnyugtatja a napégette bőrt,

lehűti az átforrósodott testet.

Segít a fejfájásnál, akár feszültség, akár migrénes eredetű. Hatékony a baktériumos fertőzésekkel szemben, csökkenti a pattanásokat és a faggyútúltermelést. Élénkíti a vérkeringést, segít a száraz bőr egészségtelen fakóságának megszüntetésében. Ha masszázsolajba borsmentaolajat csepegtetünk, akkor az visszaadja a bőr selymességét. Szabályozza a fejbőr és a haj zsírosságát, összehúzza a hajszálereket, és a megpattant hajszálerek és visszerek körüli vöröseslilás elszíneződéseket is elhalványítja. 

A kertekben, vagy az élelmiszerboltok polcain többnyire fodormentával vagy borsmentával találkozhatunk. A vélemények megoszlanak arról, hogy keletkezésének hol lehet a központja. Már az ókorban termesztették Kínában és Japánban. Ókori egyiptomi sírokban már Krisztus előtt 1000-ből származó növényt is találtak. A borsmenta egyike azoknak a növényeknek, amelyeket Európa, Ázsia és Amerika számos országában egyaránt hatalmas területeken termesztenek. 

Ráadásul léteznek olyan különleges mentafajok, amelyeknél a kellemes mentolos aromán felül további illatok és ízek is felfedezhetőek: ilyen például a citrom-, az alma-, a narancs- vagy az ananászmenta, illetve a zöldesbarna levelű csokoládémenta, bátran kísérletezhetünk ezen mentafajták keverésével is a szörpfőzés során.

A citromfüvet a nép mézfűnek, méhfűnek, citromszagú melisszának, orvosi citromfűnek, igaz nádrafűnek, macskaméznek is hívja. Őshazája Elő-Ázsia, ahonnan a Benedek-rendi szerzetesek hozták az Alpokon át Nyugat-Európai kolostorkertjeikbe. 

A népi gyógyászat a citromfüvet szinte minden betegségre használja. Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció alatt, és megfázásnál is segít a citromfű. Idegesség, álmatlanság ellen is jó. Kedveltsége miatt a citromfüvet 1988-ban az év gyógynövényének választották. A tudomány is elismeri a citromfű különös hatásosságát. Nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása bizonyított. Ehhez jön még a citromfű illóolaja, ami baktérium-, vírus-, sőt gombaölő hatású. A hivatalos orvoslás a citromfű alkalmazását a következő területeken javallja: idegrendszeri alapú alvászavarok, gyomor- és bélpanaszok, valamint étvágytalanság. Külsőleg a Herpes simplex helyi kezelésére alkalmas. A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható ajakherpesz esetén.

Így készül a mentaszörp és a citromfűszörp

Hozzávalók


10 csokor menta (2 bögre menta- vagy citromfűlevél, nyugodtan lehet vegyesen is használni, hiszen harmonizál az ízvilguk)
2 kg cukor
2 l víz
2 db citrom
50 g citromsav

A frissen szedett menta- vagy citromfűleveleket jól át kell mosni.


A felkarikázott citromot, a vizet és a mentát/citromfüvet beletesszük egy fazékba, és egy napra hűvös helyre tesszük.


Másnap beletesszük a cukrot és a citromsavat, és felforraljuk. Aki a citromosabb íz felé hajlik, a citromokat ki is nyomkodhatja. 

Az elkészült szirupról leszedjük a gyógynövény leveleket és a citromot, és csirátlanított, tiszta üvegekbe töltjük még forrón.


Ezután meleg takarók közé, száraz dunsztba rakjuk az üvegeket, és hagyjuk kihűlni.

Felbontás után érdemes hűtőben tárolni, hiszen adalékanyag-mentes, tiszta növéyni szirupról van szó. Megromlani nem lesz ideje.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)