Recept – Isteni és hűsítő limonádé variációk

Csodás limonádé variációkat gyűjtöttünk össze.

2024. április 7., 15:28

Szerző:

limonádé nem csak finom, de nagyon aktuális is a nyárias meleg időnek köszönhetően. A limonádét lehet savanykásan és édesen is készíteni, van aki a szódára esküszik, és akad olyan is aki csak jéggel szereti. A SóBors szerint egy szabály van: soha, de soha ne bolti citromléből készítsük a limonádét. Ég és föld a frissen facsart citromlé és a bolti változat, ha már limonádét kívánunk, rendes gyümölccsel dolgozzunk. Ha esetleg mag vagy túl sok gyümölcshús marad a lében, le lehet szűrni. Hogy a cukor ne fogunk között ropogjon érdemes cukorszirupot készíteni. –

Limonádé alaprecept:

  • 1,5 bögre citromlé
  • ¼ bögre cukor vagy cukorszirup (1 bögre cukor + 1 bögre víz)
  • 5 bögre víz

Ezt az alapreceptet úgy lehet variálni, hogy a citromlét helyettesítjük más hozzávalókkal, vagy a cukor mennyiségét csökkentve tehetünk hozzá olyan különleges ízeket, gyümölcsöket, hogy a vendégeket és gyerekeket is meghódítjuk egy életre. A cukrot kiválthatjuk mézzel is, ez esetben ¼ bögre bögre cukor = kb. fél bögre méz – írja a debrecen.imami.hu.

 

Cukorszirup helyett szörppel is lehet édesíteni a limonádét: ez lehet bodzaszörp, málnaszörp, meggyszörp, mentaszörp, bármilyen ízesítésű, amit szeretünk. A szörp édességétől függően lehet, hogy több kell picit belőle, mint a cukorból, folyamatosan kóstolgassuk, hogy eltaláljuk az ízeket.

Limonádé variációk:

Nem csak citrom kerülhet a vízbe, a narancs és a lime is nagyon jól áll neki. Használjunk biogyümölcsöket, vágjuk őket karikákra, majd tegyünk belőlük párat a vízbe. A héjuk is sok aromát ad a limonádénak. Arra figyelni kell, hogyha sokáig áll a limonádé, a héjtól meg tud keseredni, úgyhogy ha előre készítjük el a limonádét, ne héjastól kerüljenek bele a gyümölcsök. Természetesen a narancs és a lime frissen facsart levével is ízesíthetjük a limonádét.

Dinnyés: adjunk a limonádé alaprecepthez 5 bögre dinnyelét. Vigyázat, itt a cukormennyiséget érdemes csökkenteni. A dinnyéből készíthetünk dinnyevájóval gömböket dekorációnak a poharakba, akár több féle dinnyéből is.

Málnás-barackos: hozzáadunk aprítva vagy turmixolva 1 marék málnát és 3 őszibarackot. A barackra turmixoláskor tegyünk citromlevet, hogy ne barnuljon meg!

Klasszikus epres: 1,5 bögre negyedbe vágott eper, citromlevél-ágak.

Bodzás: az alaplébe a cukor helyett bodzaszörp is mehet, vagy változatlan arányok mellett bodzavirág-tányérok.

Lime-os mentás: 1,5 bögre lime-lé (az alaprecetben a citrom helyett) és 1 szál friss menta, aprítva + 1 szál menta ág.

Ananászos: 1 bögre ananászlé és egy kifacsart lime leve.

Levendulás: 1 bögre cukor, ½ bögre citromlé, 7 szál aprított levendula (virágostul, szárastul), ½ bögre lime-lé, 2 evőkanál méz.

Gránátalmás: 1,5 bögre gránátalmalé.

Szénsavas mentás: 1 bögre friss, aprított menta, 1 bögre cukorszirup, a víz pedig legyen szénsavas.

Citrusmix: 1 grapefruit leve, 1 lime leve, 1 citrom leve, 1 narancs leve; narancs, citrom és lime karikák; menta és citromfű ágak.

Piros bogyós ágyas limonádé koktél: ribizli, áfonya, szeder, málna, meggy… gyönyörűek együtt. Tegyünk a limonádés üvegedény aljára belőlük egy pár centis réteget, majd nyomjuk meg, hogy kibuggyanjon a levük. Öntsük rá a limonádét, és hagyjuk állni rajta egy kicsit, hogy a gyümölcsízek jól összeérjenek. Akit zavarnak az apró magvak, az inkább a pépet szűrje át egy szitán, úgy tegye a limonádéhoz!

 

A különlegesebb ízek kedvelői biztosan szeretni fogják a rózsavízzel vagy narancsvirágvízzel megbolondított limonádét. Ehhez mindenképpen be kell ruházni ezekre a keleten oly népszerű virágvizekre, de egyrészt pár csepp elég belőlük az italba, másrészt nagyon jól használhatóak a későbbiekben süteményekbe, fagylaltokba, kompótokba is, és sokáig elállnak, tehát nagyon hálás alapanyagok. Az elkészítés pedig roppant egyszerű: a kész, bekevert limonádéba ízlés szerint néhány cseppet kell csak tenni a vízből – írja a Mindmegette.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)