Recept – Ilyen a tökéletes gofri!

Ilyen a jó gofri receptje. Egy igazi kincs!

2024. április 3., 13:12

Szerző:

A gofri, ugyanolyan gyorsan elkészül, mint a palacsinta, csak egy jó gofrisütőt kell hozzá beszerezni. A gofrit nemcsak édesen, hanem sósan is kínálhatjuk. A recept egyszerű, de előbb nézzük mikor ettek először gofrit. 

A gofri története jelentős múltra tekint vissza, ugyanis már az ókori görögök is sütöttek forró vaslap között ostyákat. Néhány ezer évvel később pedig egy kreatív kézműves ötlete volt a bordázott forma, amely a méhkaptár mintázatára emlékeztetett (ennek a neve franciául a gaufre). A 14. század végén az első ismert gofrireceptet egy névtelen kéziratban, a Le Ménagier de Paris-ban írták a Wikipédia szerint, amelyet egy férj írt instrukcióként fiatal feleségének: Verjünk fel néhány tojást egy tálban, fűszerezzük sóval és adjunk hozzá bort. Dobjunk bele némi lisztet, és keverjük össze. Ezután apránként, egyszerre két vasalót töltsön meg annyi tésztával, amekkora egy szelet sajt. Ezután zárjuk le a vasalót, és süssük meg mindkét oldalát. Ha a tészta nem válik le könnyen a vasalóról, előbb egy olajba vagy zsírba áztatott ruhadarabbal borítsuk be. 

A brüsszeli verzió Amerikában csak az 1964-es new york-i világkiállításon debütált, ami a mai napig belga gofri-ként ismert – írja a csoki.network.hu.  A világ legnagyobb gofrija 2,47 m hosszú és 50 kg nehéz volt. 2013-ban Goudában, Hollandiában sütötték meg – írja a Vasárnap. Egy mendemonda szerint a gofri inspirálta a fagylalttölcsért. Állítólag amikor egy missouri fagylaltszállítónál elfogytak a fagyispoharak, megkérte a közeli gofriszállítót, hogy segítsen neki. A fagylaltos összehajtotta a gofrikat, és azok lettek az első tölcsérek.

Ilyen a tökéletes és elronthatatlan gofri receptje: 

15 perc alatt kész lesz az isteni finomság. Szükségünk lesz 40 dkg lisztre, 1 csomag sütőporra,  2 evőkanál cukorra, 10 dkg puha vajra, vaníliakivonatra, 5 dl tejre és 3 darab tojásra. A cukrot keverjük habosra a puha vajjal és vaníliakivonattal. Öntsük hozzá a tejet, üssük bele a tojásokat. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, majd forgassuk össze a vajas keverékkel. A tésztát keverjük egyneművé, csomómentesre. A gofrisütőt melegítsük fel, vékonyan olajozzuk meg, és körülbelül 1 evőkanálnyit (ez egy adag) tésztát tegyünk bele. Süssük aranybarnára – írja a SóBors.

Készíthetünk meleg almás-fahéjas, csokis, banános vagy mogyorós gofrit is. A citrom reszelt héja is isteni illatot és ízt ad ennek az egyszerű, de nagyszerű édességnek. Tálalhatjuk gyümölccsel, tejszínhabbal, fagyival, karamell öntettel, juharsziruppal is. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Szúr, ég viszket, könnyezik, fényérzékeny a szem. Mindenki számára ismerős tünetek, a kötőhártya-gyulladás nyáron különösen sok áldozatot szed, mert elég a huzat, a klíma, vagy a nem megfelelő higiéniájú medence a nyaralás során. Mutatjuk, hogyan lehet kezelni ezt a kellemetlen betegséget.