Süssünk a gyerekkel! Íme egy pofon egyszerű és illatos sütirecept

Az unokák szeretnek sertepertélni a konyhában, ezért fontos, hogy néha hagyjuk őket gyurkolászni. Íme a recept, ami nem csak finom, de jó móka is. 

2024. március 16., 13:32

Szerző:

Nem csak könnyen elkészíthető a recept, hanem kiváló közös program is a fahéjas csiga sütése. A gyerekek szeretnek láb alatt lenni a konyhában, főleg amikor esik az eső és bekényszerülünk négy fal közé. A fahéjas csiga illatos és finom, gyümölccsel is tálalható és ha ügyesek vagyunk több napig puha marad. Persze csak, ha nem fogy el azonnal. 

Ráadásul hagyni kell a gyerekeket a konyhában tevékenykedni, sőt. Nem csak azért, mert egyszer megnőnek, és nekik kell majd főzni és sütni, hanem azért mert az óvodáskorú gyerekeknek kifejezetten ajánlják a szakemberek, hogy gyúrjanak. A gyúrás ugyanis fejleszti a finommotorikai mozgásfejlődésüket. Így kicsi kezük és ujjaik apró, összehangolt mozgása fejlődik. A finommotorika valójában a kézügyesség, ami elengedhetetlen feltétele iskolás korban az írás tanulásának. Fontos tehát, hogy odafigyeljük milyen a kézügyessége a gyereknek, és megpróbáljuk otthoni, egyszerű módszerekkel fejleszteni azt, például gyúrással. 

Íme a recept 

A tökéletes fahéjas csiga a külseje ropogós, a belseje omlós és tele van töltelékkel. A receptből jó nagy adag fahéjas csiga jön ki. Persze variálhatunk is, fahéj helyett vagy mellett használhatunk kakaót, diót, lekvárt is. Ha sós ízekre vágyunk lehet pizzás vagy spenótos csiga is. 

A fahéjas csiga elkészítéséhez átszitálunk 50 dkg a lisztet. Az élesztőt két és fél deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez cukrot adunk, sót, két tojás sárgáját, olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Begyúrjuk a tésztát, jól kidolgozzuk, és kb. 1 órát meleg helyen kelesztjük. A tésztára kell a legtöbb időt és figyelmet szánni, ugyanis kétszer kell keleszteni: a bedagasztás és a csigák megformázása után. Ráadásul még a sütőben is nőni fognak, úgyhogy mindenképpen hagyjunk köztük helyet a tepsiben – írja a Sóbors.

Ha a tészta megkelt hagyjuk a gyereket, hogy nyugodtan nyomogassa, formázza. Téphet belőle kis darabokat, amiket aztán újra összegyúrhat egy kis gombócba. Kérjük tőle, hogy különböző alakzatokat és formákat gyúrjon belőle. A tésztát végül 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk.  Megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a fahéjas porcukorral. Szorosan felcsavarjuk a tésztát és 1-1,5 cm vastag karikákra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 15-20 percet hagyjuk pihenni.

180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük a fahéjas csigákat. Még forrón kenjük meg mindet vaníliás cukros tejjel, ettől még finomabb és még puhább lesz. Tálalhatunk mellé gyümölcsöt, fagyit vagy mindet egyszerre.

(Kiemelt képünkön: fahéjas csigák. Fotó: Freepik)