Egyszerű sütirecept kávé mellé: gyors és fillérekből kijön
Mértékletesen fogyasztva a kávé jó hatással lehet az egészségünkre, de ha mellé saját készítésű házi kekszet ropogtatunk, az a lelkünknek is jót tesz.
Sokak számára a reggeli kávé az igazi ébresztő és napközben is szívesen isznak meg néhány csészével. A sötétbarna italnak számos előnye van, például élénkít, segíti a zsírégetést és védi a szívet. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a rendszeres kávéfogyasztás, azaz napi 2-3 csésze 25 százalékkal csökkenti a Parkinson-kór kockázatát. Mivel éberséget és a fokozott mentális, fizikai teljesítményt biztosít, a délutáni, esti órákban már csak annak érdemes kávéznia, aki már régóta hozzászokott vagy éjszaka, alvás helyett valami mással szeretné tölteni az idejét.
A kávé mellé sokan szeretnek rágcsálni valamit. Ez lehet étkezések közti nassolás is, de akár egy tízórait is kiválthatunk a módszerrel, ami idővel kellemes rituálévá is kinőheti magát. A kávé mellé a legjobb kekszet eszegetni, amit akár magunknak is elkészíthetünk. Jól zárható dobozban tartva egyetlen sütéssel az egész heti adagot egyszerre kisüthetjük.
A kekszről általánosságban elmondhatjuk, hogy a jól megválasztott liszt-vaj-cukor arányon múlik a sikeressége. Ha túl kevés a vaj (vagy a margarin), a kekszünk, habár meg lehet sütni, ehetetlenül fullasztóvá válik, ellenben, ha túl sok a vaj, egyszerűen szétmállik. Sőt, ha nagyon behabzsolunk belőle, még a gyomrunkat is elronthatja.
A kezdők a kekszsütő pályafutásukat egy egyszerű vaníliás keksszel indíthatják (lásd lent). A kekszekről az a hír járja, hogy pofonegyszerűen elkészíteni őket, mégis jó, ha tisztában vagyunk néhány alapszabállyal.
A kekszkészítés kapcsán érdemes tudnunk, hogy a legegyszerűbb alapreceptek nem tartalmaznak tojást, de minél bonyolultabb, különlegesebb omlós vagy amerikai stílusú, puha kekszet szeretnénk készíteni, annál több hozzávalóval találkozhatunk.
Egyszerű vaníliás süti kávé mellé
Hozzávalók:
- 300 g búzafinomliszt
- 200 g vaj (szobahőmérsékletű)
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 100 g kristálycukor
- fél csomag sütőpor
A hozzávalókat dolgozzuk össze szobahőmérsékletű vajjal, majd formázzunk egyforma mérető golyókat és a tenyerünk segítségével lapítsuk ki őket nagyjából 1 cm vastagságúra. Ha teljesen egyforma darabokat szeretnénk, akkor nyújtsuk ki a tésztát és szaggassuk ki formával. Ezt követően tegyük őket sütőpapírral bérelt tepsibe, majd süssük ropogósra nagyjából 18 perc alatt, 160°C-ra felhevített sütőben. Ennyi az egész.
Később, ha már a kisujjunkban van a recept, tehetünk hozzá reszelt citromhéjat, a kakaót fahéjra cserélhetjük, a kisült kekszeket linzerszerűen összeragaszthatjuk lekvárral vagy olvasztott csokival.
A fenti hozzávalókból olcsó, rendkívül finom sütit süthetünk a kávénk mellé, ráadásul biztosak lehetünk benne, hogy nem tartalmaz tartósítószert, állagjavítót, mesterséges édesítőt és más olyan összetevőt, ami a bolti kekszekben megtalálható.
(Kép forrása: Pexels)