Mennyei mákossal a rák ellen – íme a legtutibb recept!

Tudta, hogy a mákból kivont olaj rákmegelőző hatású? Mutatunk egy mennyei receptet!

2024. március 14., 18:38

Szerző:

Recept kezdőknek és haladóknak is, a lényeg hogy mákos legyen. A mákhoz remekül passzol a citrom, a csokoládé, a meggy, a szilva, a vaníliakrém, és még sorolhatnánk! A mák gazdag kalciumban, rézben, foszforban, vasban, jódban, magnéziumban és mangánban. A mákban telítetlen zsiradék található, a belőle kivont olaj rákmegelőző hatását már 1998-ban kimutatták.

A kerti mák (Papaver somniferum), amelyből a tiltott heroin is kinyerhető, egyúttal fontos forrása olyan, az orvoslásban használt fájdalomcsillapítóknak, mint a morfin és a kodein, valamint a noszkapinnak, amelyet évtizedek óta köhögéscsillapítóként használnak. A noszkapin egyúttal hatékony rákellenes szer, a vérképzőszervi daganatos betegségek terápiájában való felhasználására klinikai vizsgálatok is indultak már – írja az Egészségkalauz.   

Mákos pite, a nagyi receptje szerint: 

A mákból sokféle ételt készíthetünk, például mákos tésztát, mákos gubát, mákkal töltött péksüteményeket, sütiket. Magyarországon csak a lilás virágú mákot lehet termeszteni. Az érett magja kivételével, semmilyen része nem engedélyezett fogyasztásra. Tehát, a magját fogyasztjuk, aminek számtalan jótékony hatása van – írja a Mindmegette.  A mák rendszeres fogyasztásával csökken a vér lipid szintje, azaz kedvezően szabályozza a koleszterin szintet. A mákolaj nyugtatóan hat az idegrendszerre, segíti a pihentető alvást. Jelentős béltisztító hatása van. A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el az emésztőrendszert, közben azonban fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait.

Szóval, melegítsük fel tejet, majd amikor már meleg, adjuk hozzá a búzadarát. Keverjük el benne, és főzzük körülbelül 2-3 percig, majd vegyük le a tűzhelyről. Ezután a mákot, reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot hozzá adjuk a búzadarás tejhez. A tojásokat válasszuk ketté. A tojássárgáját a 10 dkg cukorral keverjük össze. A  tojásfehérjét ugyanennyi cukorral verjünk kemény habbá. Amikor a mákos -búzadarás keverék kihűlt, adjuk hozzá a tojássárgáját. és végül fehérjével is forgassuk egybe – írja a Sóbors

A tésztához 35 dkg finomlisztet, 5 dkg cukrot, 16 dkg tejfölt ,20 dkg hideg vajat és porcukrot gyúrunk össze.Szép sima tésztát kell kapnunk, ha kész vagyunk, vegyük ketté. Először nyújtsuk ki az egyik tésztát, helyezzük enyhén liszttel megszórt formába. A tésztára simítsuk rá a tölteléket, majd nyújtsuk ki a másik tésztát is, és helyezzük a töltelékre. A tészta tetejét szurkáljuk meg villával vagy fogpiszkálóval, majd toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 30-40 percre. Várjuk meg, amíg a pite kihűl, szeleteljük fel tetszés szerint, és szórjuk meg porcukorral.

A mák lassítja az öregedést!

A mák gazdagon tartalmaz magnéziumot, növényi zsírsavkat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását pedig többek között abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, azaz megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni őket. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, segít megelőzni a trombózis és embólia kialakulását. Segít megszüntetni a lábgörcsöket, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására, és afrodiziákumként is számon tartják.

(Kiemelt képünkön: mákgubó. Fotó: Pixabay)