Retro recept – Így készül gyermekkorunk kedvence, a cukros briós
Egy jó brióst reggelire egy pohár tejjel? A briós valójában egy törpe kalács, cikkünkben azt is megmutatjuk, hogyan lehet csiga, vagy akár kalácska-formára készíteni. Egy valódi retro recept!
A briós kelt tésztából készült, pillekönnyű fonott kalács, melyet csigavonalban tekernek fel, tetejére pedig általában cukrot szórnak. Francia péksütemény – brioche – ők sütötték először, de valljuk be, nekünk magyaroknak is igencsak kedves. Egy pohár tejjel, vagy kakaóval nagyon-nagyon finom falat, és tényleg – egy ember simán megbirkózik vele. Íme a recept!
A bíriós hozzávalói:
3 dl tej
8 dkg vaj, vagy margarin
8 dkg cukor
4 dkg élesztő
2 tojásnak a sárgája
csapott kávéskanálnyi só
1/2 csomag mazsola – 5 dkg (elhagyható)
60 dkg finomliszt
A recept:
3 dl tejben felolvasztunk 8 dkg margarint, és feloldunk 8 dkg cukrot. Hűlni hagyjuk, majd hozzáadunk 4 dkg élesztőt, amit hagyunk felfutni.
Ezután mehet hozzá 2 tojássárgája, 1 csapott kávéskanál só, fél csomag mazsola, és végül 60 dkg liszt. Alaposan kidolgozzuk — nem kell megijedni, a tészta keményebb lesz, nem átlagos magyar kalácsféle.
Félórára lerakjuk lisztezve, letakarva pihenni, kelhessen a duplájára, majd jól átdagasztjuk, és letesszük még félórára pihenni.
Ha a tészta megkelt, akkor nagyjából 16 részre osztjuk.
Csigavonalban briós, fonva kalácska:
Minden egyes darabot 20-30 centi hosszú, ujjnyi vastagságú hengerré nyújtjuk, sodorjuk. Nem szabad nagyon alálisztezni, mert akkor csúszkálni fog, nem sodródni.
Utána ebből csigavonalban tésztát formálunk, az oldalán a végét alányomjuk, a közepén a végét pedig benyomjuk óvatosan úgy, hogy a középső rész magasabb maradjon a szélétől.
Tojással megkenjük, megszórjuk kristálycukorral a lekent részt – főleg a felső részt, aztán lerakjuk pihenni fél órára ismét.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon 170 – 180 fokon készre sütjük, szép pirosra. Illata is fenséges.
Az eredeti recept fonott kalácska, annak fonását elmagyarázni simán egy cikkben szinte lehetetlen, viszont Magyarországon ez a forma az elterjedt. Amennyiben mégis megpróbálkozna vele, esetleg valami egészen másra asszociál a briós formájáról, az egyszerű, egy szálból készült kávéházi kalács formával próbálkozni, amelyet Szabi a pék videójának segítségével könnyű megtanulni:
(Retro receptek)
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)