Elbúcsúzhatunk a Nutellától? Ezért lehet hiány az édességből
A Nutella sokak kedvence, ám idén nem volt jó a mogyorótermés, ami miatt hiány lehet az édességből.
Korábban a 168.hu is megírta, hogy a klímaváltozás miatt, hamarosan akár luxussá is válhat a kávé és a csokoládé. Az éghajlat megváltozása komoly problémát jelent a termelőknek, a termés mennyisége pedig tavaly is elmaradt a megszokottól. Azonban azok is aggódhatnak, akiknek a Nutella a kedvencük, mivel jóval kevesebb lett a mogyoró, ezért hiány lehet a termékből, írta meg az Agrárszektor.
Emiatt kerülhet veszélybe a Nutella
A tavaszi fagy súlyos károkat okozott Törökországban, amely a világ mogyorótermésének 65%-át adja, ez a Nutella és más Ferrero-termékek alapanyag-ellátását is érintheti. A nagykereskedelmi árak április óta már 30%-kal emelkedtek, és a szakértők szerint további drágulás várható, számolt be róla a Bloomberg.
Cem Senocak, a Nemzeti Mogyorótanács vezetője szerint, a legmagasabban fekvő területeken a termés akár 50-100%-a is odaveszhetett. Ez mintegy 450 ezer török család megélhetését is veszélyezteti, különösen az északi tartományokban, amelyek Erdogan elnök politikai bázisának számítanak.
A Nutellát gyártó Ferrero SpA a világ legnagyobb mogyorófelvásárlója, a török termés körülbelül negyedét veszi meg évente. A cég közölte, hogy készülnek alternatív forrásokkal Olaszországból, Chiléből és az Egyesült Államokból, így egyelőre nem várnak ellátási problémákat, bár a török export-előrejelzést már most 20%-kal csökkentették.
A hiány miatt, egyes befektetők drasztikus áremelkedésre számítanak, a mogyoró nagykereskedelmi ára a pesszimista forgatókönyvek szerint akár ötszörösére is nőhet a következő évben. Ez pedig nagy valószínűséggel a Nutella árára is hatással lehet.
Egekbe szökhet a csokoládé ára
Korábban a 168.hu is többször beszámolt már arról, hogy a jövőben drasztikusan emelkedhet a csokoládé ára. A globális kereslet évről évre növekszik, mégis a kakaótermelők többsége továbbra is napi egy dollárnál kevesebből kénytelen megélni. A világ kakaótermelésének döntő részét Nyugat-Afrika adja, különösen Elefántcsontpart, Ghána és Nigéria, ahol a gazdák helyzete évtizedek óta kilátástalan.
Mindeközben a kakaó a globális piacon egyre inkább prémium alapanyaggá válik, a keresletet pedig a fogyasztói szokások átalakulása is hajtja: egyre népszerűbbek a prémium étcsokoládék, vegán termékek és új típusú töltött csokoládék. Ez a trend a csokoládé árát is folyamatosan felfelé tolja.
A piaci előrejelzések szerint a világ csokoládépiaca 2025-re elérheti a 78,5 milliárd dollárt, 2033-ra pedig akár 109 milliárd dollár fölé is nőhet, ami évente több mint 4%-os növekedést jelent.
(Kiemelt kép: Pixabay)