Újabb gyanús beruházás Nyíradony fideszes polgármesterének erdejében

Noha Nyíradony fideszes vezetése már két lombkoronasétány miatt komoly botrányba keveredett, most úgy néz ki, hogy itt az újabb probléma.

2024. szeptember 3., 10:23

Szerző:

Már nemcsak lombkoronasétány, de egy 1200 méteres rekortán futópálya is van a 7300 lakosú Nyíradonyban, pontosabban a város fideszes polgármesterének az erdejében. A két beruházásban közös, hogy megépítésüket pályázati pénzek elnyerésére alapozták, és mindkettő – legalább részben – Tasó László fideszes országgyűlési képviselő, egykori államtitkár erdeiben landolt – írja a 24.hu. A portál felidézte, a környéken elszaporodott lombkoronasétányokból tavaly akkora botrány lett, hogy az Integritás Hatóság vizsgálatot indított az uniós forrásból finanszírozott projektekkel kapcsolatban. Ennek során olyan súlyos szabálytalanságokra derült fény a Tasó-féle és három másik beruházás körül, hogy a hatóság rendőrségi feljelentést tett. 

A fideszes politikus persze nem hagyta annyiban a hatóság ténykedését, így azt koncepciós eljárásnak nevezte, és azzal vádolta meg az európai uniós források felhasználásának elköltését ellenőrző szervezetet, hogy üldözi a jobboldaliakat. 

Érdekes, hogy a futópálya-projekt eddig elkerülte a hatóságok figyelmét, azzal kapcsolatban nem indultak vizsgálatok. Annak ellenére, hogy az állami pályázatból kiinduló építkezés miatt a Tasó családhoz tartozó polgármester a képviselő-testülettel próbálta módosíttatni a költségvetést. Ám további probléma, hogy a pálya másfél évvel az elkészülte után sincs a város tulajdonában. 

A futópálya komoly veszteségbe sodorta a fideszes várost

A futópálya kapcsán érdemes pár szót ejteni a projekt indulásáról. Történt ugyanis, hogy Tasó Béla fideszes polgármester – az országgyűlési képviselő unokaöccse – a járványidőszak alatt a képviselő-testület bevonása nélkül kötött szerződést a Miniszterelnöki Kabinetirodával futópálya létesítésére. A 24.hu által megszerzett dokumentumok szerint Nyíradony 45 milliós támogatást kapott az államtól a projekt kivitelezésére, amihez a polgármester hasonló összegű saját erőt ígért. 

Csakhogy Tasó Béla polgármester nem indította el az építkezést, majd 2022 márciusában az állam vissza is vonta az „előlegként” adott 45 millió forintot, mert a helyszíni bejáráson megállapították, hogy a támogatói okiratba foglaltak megvalósítása „meghiúsult”. A támogatásokat felügyelő Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) fel is szólította az önkormányzatot, hogy

az eltelt időszakra számított bűntető kamatokkal együtt fizesse vissza a teljes támogatási összeget. 

A polgármester mégsem mondott le a futópályáról, és fél évvel a visszavonásról szóló döntés után elindította az építkezést. A pálya alapjainak elkészítésével az Alama Bau Kft.-t, a műanyagfelület terítésével és festésével a Global Sport Kft.-t bízta meg. A kivitelezési szerződések szerint mindkét debreceni cég 27,5 millió forintért vállalta a munkát. Előleget csak az Alama Bau kapott: 6,5 milliót.

A pálya Tasó polgármester jóváhagyásával az új turisztikai központ mellé, annak telkére került. A futópálya leghosszabb szakasza a jelenleg is a Tasó László nevén lévő erdőbe került, és kisebb részeket helyeztek a Gúth-Keled Egyesület, valamint a Trend-Four-T területeire. 

Ami azt jelenti, hogy amennyiben a város Tasó kérésére tulajdonba venné a futópályát, akkor a végül magánberuházás során megvalósuló projekt a városnak jókora kiadást jelentene. A jelenlegi polgármester elképzelése szerint ugyanis 

  • Tasó Lászlónak 7041,
  • a fideszes országgyűlési képviselő által alapított Gúth-Keled Egyesületnek 2441,
  • a Tasó László felesége által alapított Trend-Four-T Kft.-nek pedig 588 négyzetméternyi csereterület járna

a tulajdonbavételi eljárás lezárulta után, miközben a futópályát körülvevő területek továbbra is a kezükben maradnának.