Egyelőre rács mögött marad az óbudai alpolgármester

Két hónappal meghosszabbította a Czeglédy Gergő, budai alpolgármester letartóztatását a bíróság.

2024. október 21., 11:27

Szerző:

Két hónappal, december 20-ig meghosszabbította Czeglédy Gergő letartóztatását a bíróság – derült ki a Fővárosi Törvényszék Magyar Nemzetnek adott tájékoztatásából. Az óbudai alpolgármester letartóztatásának meghosszabbítására a napokban tett indítványt az óbudai korrupciós ügyben nyomozó Központi Nyomozó Főügyészség, a nyomozási bíró pedig helyt adott az indítványnak. A végzés valószínűleg nem végleges, mivel a védelem még fellebbezést nyújthat be.

Még júniusban vették őrizetbe az óbudai alpolgármestert

Czeglédy Gergőt százmilliós korrupcióval gyanúsítják. Nem sokkal később, augusztus közepén a polgármester, Kiss László kezén is kattant a bilincs, ugyancsak vesztegetés gyanúja miatt. A bíróság nemrég arról is döntött, hogy Kiss december 16-ig biztosan börtönben marad.

A kormányközeli lap emlékeztetett: a közvélemény elsőként Anonymous felvételei révén találkozhatott az üggyel néhány éve. Az álarcos alak többek között közzétette azt a rejtett kamerás felvételt, amin látható, hogy vélhetően korrupciós pénzeket számolnak egy autóban. A felvételeken jól kivehető, ahogyan az összegeket papírzacskóba teszik. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó.

Az ügyben eljárás indult, az első gyanúsítottakra márciusban csaptak le, majd az érintettek köre idővel tizenhat főre bővült. A gyanúsítások túlárazott és fiktív szerződésekről, százmilliós kenőpénzek visszaosztásáról szólnak.

Ez okozta Kiss László vesztét

Korábban a 168.hu is beszámolt róla, hogy Kiss László óbudai polgármestert még augusztus közepén tartóztatták le, mert az ellene folyó büntetőeljárás sikerét veszélyeztette volna, ha ezt nem teszik meg. Mint kiderült Kiss László vesztét egy aláírás okozhatja, ugyanis személyesen biztosított székhelyhasználatot még megválasztása előtt, 2016-ban a házában egy cégnek, amellyel később polgármesterként feleségén keresztül közeli kapcsolatba került. A cégben ugyanis feleségén kívül egy olyan személy töltötte be az ügyvezető-tulajdonosi posztot, akinek egy másik cégével milliós megbízásokat kötött az óbudai önkormányzat Kiss László polgármestersége alatt.

Majd kiderült, hogy akár szerencséje is lehet a kerületvezetőnek. Alpolgármestere ugyanis egy interjúban levezette, hogy mi történhet, és mire van jogi lehetőségük. A törvény szerint az új képviselő-testületnek október 15-ig kell megalakulnia. És szintén az SzMSz határozza meg, hogy az alakuló ülést a polgármester akadályoztatása esetén a korelnök hívhatja össze, aki a legidősebb megválasztott képviselő. Ekkor kell esküt tennie, és itt választják meg a következő ciklus alpolgármestereit is. Ha Kiss László még akkor is letartóztatásban lesz, esküt nem tud tenni, de ez nem jár jogvesztő következménnyel. 

(Kiemelt kép: Shutterstock)