Az ügyészség meghosszabbítaná Kiss László letartóztatását

A minősített vesztegetéssel vádolt Kiss László úgy tűnik, hogy a rácsok mögött marad.

2024. szeptember 11., 10:22

Szerző:

Három hónappal meghosszabbíthatják Kiss László letartóztatását az ügyészség indítványa szerint. Az óbudai polgármestert és alpolgármesterét minősített vesztegetéssel gyanúsítják.

Kiss László továbbra is a rácsok mögött maradhat 

A korrupciós bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) indult büntetőügyben az ügyészség indítványozta Kiss László polgármester letartóztatásának három hónappal, 2024. december 16-ig történő meghosszabbítását – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a KNYF kommunikációs osztálya. Kiss Lászlót augusztus 14-én vették őrizetbe, majd a bíróság két nappal később elrendelte a letartóztatását. A polgármestert, valamint alpolgármesterét, a júniusban őrizetbe vett Czeglédy Gergőt minősített vesztegetéssel gyanúsítják. 

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az eset kapcsán korábban felháborodott bejegyzést osztott meg Facebook-oldalán. Ebben kifejtette, Kisst börtönbe akarták vinni, hogy uralhassák Óbudát, a politikus ellen szervezett akciót folytattak. Hozzátette azt is, hogy „az állam nem a bűn ellen küzd, hanem ellenkezőleg, azért tesz, arra költi a mi pénzünket, hogy bűnbe vigyen embereket”. 

Nem olyan egyszerű Kiss László ügye

Korábban a 168.hu is beszámolt róla, hogy Kiss László óbudai polgármestert még augusztus közepén tartóztatták le, mert az ellene folyó büntetőeljárás sikerét veszélyeztette volna, ha ezt nem teszik meg. Mint kiderült Kiss László vesztét egy aláírás okozhatja, ugyanis személyesen biztosított székhelyhasználatot még megválasztása előtt, 2016-ban a házában egy cégnek, amellyel később polgármesterként feleségén keresztül közeli kapcsolatba került. A cégben ugyanis feleségén kívül egy olyan személy töltötte be az ügyvezető-tulajdonosi posztot, akinek egy másik cégével milliós megbízásokat kötött az óbudai önkormányzat Kiss László polgármestersége alatt.

Majd kiderült, hogy akár szerencséje is lehet a kerületvezetőnek. Alpolgármestere ugyanis egy interjúban levezette, hogy mi történhet, és mire van jogi lehetőségük. A törvény szerint az új képviselő-testületnek október 15-ig kell megalakulnia. És szintén az SzMSz határozza meg, hogy az alakuló ülést a polgármester akadályoztatása esetén a korelnök hívhatja össze, aki a legidősebb megválasztott képviselő. Ekkor kell esküt tennie, és itt választják meg a következő ciklus alpolgármestereit is. Ha Kiss László még akkor is letartóztatásban lesz, esküt nem tud tenni, de ez nem jár jogvesztő következménnyel. 

(Kiemelt képünkön Kiss László, Óbuda minősített vesztegetéssel vádolt polgármestere. Forrás: Kiss László hivatalos Facebook oldala)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.