Eldőlt: letartóztatták Kiss László óbudai polgármestert

A Törvényszék szerint a büntetőeljárás sikerét veszélyeztette volna, ha nem tartóztatják le a polgármestert. Kiss László és ügyvédje ugyanakkor fellebbezett a döntés ellen, így az még nem jogerős.

2024. augusztus 16., 14:13

Szerző:

 

Letartóztatták Kiss László, óbudai polgármestert a kerületet érintő korrupciós ügy miatt – értesült a 24.hu a politikus védőjétől. Zamecsnik Péter lapunknak elmondta, 30 napra rendelték el a kényszerintézkedést a polgármester ellen, ám a döntés nem jogerős, az ellen az ügyészség, és ő is fellebbezett. Mint mondta, a Fővárosi Törvényszék az ügyészség két indoka közül az egyiket találta megalapozottnak, mégpedig a büntetőeljárás sikerének veszélyeztetését, mint minden korrupciós ügyben.

A Fővárosi Törvényszék azután rendelte el Óbuda DK-s vezetőjének letartóztatását, hogy a polgármestert szerdán őrizetbe vették, és kihallgatták, majd a Központi Nyomozó Főügyészség indítványozta ellene a kényszerintézkedést.

 

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az ügyészség szerint dr. Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

Ügyvéd az ATV-nek: nem érte váratlanul az eljárás

Zamecsnik Péter a csütörtöki meghallgatás után nyilatkozott az ATV Híradónak, és elmondta, hogy nem érte őket meglepetésként a részletes gyanúsítás, mivel az ügy már 2022 óta folyik. "Ez az ügy gyakorlatilag 2022-es ügyszámon folyik, tehát a III. kerületben a médiából is tudjuk, hogy voltak házkutatások, voltak iratbekérések, szerződéseket néztek, gyanúsítások voltak, tehát ebben semmi újdonság nincs" – mondta az ügyvéd.

Megerősítette, hogy a mostani gyanúsítás részben összefügg Czeglédy Gergő alpolgármester korábbi őrizetbe vételével. Bár az ügy részleteiről nem árulhatott el sokat, Zamecsnik Péter annyit elmondott, hogy a gyanúsítás szerint vállalkozók az önkormányzati megbízások elnyerése érdekében felülárazták a szolgáltatásokat, és az így szerzett pénzek egy része visszaosztásra került, amiből a vád szerint a polgármester is részesült.

A polgármester jelenlegi állapotáról Zamecsnik Péter elmondta, hogy természetesen nincsen jó hangulatban, de nem érte váratlanul az eljárás. 

„Közel két éve folynak ezek az ügyek, számított arra, hogy előbb-utóbb őt is ilyen-olyan céllal – most ő úgy fogalmazott –, hogy politikai céllal előveszik és meg fogják gyanúsítani” – fogalmazott.

„Kimentek érte, a lakásán házkutatást tartottak, annak semmilyen eredménye nem volt. Az irodájában is házkutatást tartottak, ott sem találtak semmit. A polgármester úr úgy fogalmazott, hogy ezen nem csodálkozik, mert semmilyen bűncselekményt nem követett el, így aztán nehezen találhattak volna bármilyen terhelő bizonyítékot” – fogalmazott Zamecsnik.

Új választást kiírását követeli Óbudán a kerület volt fideszes polgármestere

„Egyetlen járható út van: az alakuló testületi ülésen, ami októberben lesz, fel kell oszlatnia a testületnek önmagát. Kiss Lászlónak és Czeglédy Gergőnek már most le kell mondania, és új választásokat kell kiírni Óbudán”

– jelentette ki az Indexnek Bús Balázs, aki mintegy 9 százalékkal maradt alul a június 9-i önkormányzati választáson.

Mint ismert: szerda délelőtt házkutatást tartottak Kiss László óbudai polgármesternél, a polgármestert be is vitték a nyomozók. A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben később, szerda reggel közleményt adott ki. Ebben az áll, hogy a mai napon összehangolt nyomozási cselekményeket hajtanak végre egy vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában.

A nyomozó főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amely ügyben jelenleg több helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál – zajlanak eljárási cselekmények

– olvasható a közleményben. Arról, hogy házkutatás az önkormányzat épületén túl milyen helyszíneken zajlik, nem szól a tájékoztatás.

Az összehangolt akcióban – mint írták – közel ötven hivatalos személy vesz részt, abban – az ügyészség felkérésére – a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködik.

( Fotó: Kiss László Facebook-oldala)