A rendőrség után a NAV is lecsapott a DK-ra

Nem sokkal azután, hogy őrizetbe vették a DK-s Kiss László óbudai polgármestert, a NAV is lecsapott a pártra: több millió forintot emeltek le a számlájukról.

2024. augusztus 15., 14:45

Szerző:

„Nem ért véget a DK elleni kormányzati támadás Kiss László óbudai polgármesterünk tegnapi, érthetetlen őrizetbe vételével. A mai napon a NAV 43 és félmillió forintot vont le törvénytelenül a számlánkról, hogy érvényesítse az Állami Számvevőszék szintén törvénytelenül kiszabott közel 90 millió forintos bírságának második részét. A hatalom láthatóan összehangolt, egészpályás letámadásban van a Demokratikus Koalícióval szemben, amelyben a rendőrség és az ügyészség mellett már az adóhatóság is részt vesz”

– közölte a DK sajtóosztálya.

Hozzátették: minden támadás hiábavaló.

„Mi maradunk, akik eddig is voltunk: a rendszerellenzék, amely semmilyen alkut nem köt a hatalommal. Akárhány büntetést szabhatnak ki ránk, akárhány politikusunkat próbálhatják meg lejáratni, mi nem fogunk fideszesekkel tárgyalni a Fővárosról, nem fogjuk osztani a Fidesz Oroszországról vagy jogállamról vallott nézeteit, nem fogunk lemondani az elszámoltatásról, ahogy nem fogunk fideszesekkel bulizni a Sziget VIP-ben sem. Nekünk az ellenzékiség nem szerep, hanem küldetés. Egy szabad, igazságos és európai Magyarországot akarunk, amit csak egy szociáldemokrata politika teremthet meg. Mi nem leszünk megalkuvók. Ha ez az ára, akkor ez az ára. Büntessenek csak nyugodtan.”

Óbudai korrupciós ügy: a polgármester letartóztatását indítványozta az ügyészség

Mint ismert, újabb öt embert hallgattak ki gyanúsítottként az óbudai korrupciós ügy kapcsán, közülük hárman őrizetben vannak. A nyomozó főügyészség szerdán több helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat épületében, valamint több önkormányzati cégnél – végzett kutatást és lefoglalást, írja a főügyészség sajtóközleménye, amiről a Telex számolt be.

A nyomozók kihallgatták dr. Kiss László III. kerületi polgármestert, egy önkormányzati vezetőt, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottját: ők jelenleg őrizetben vannak, letartóztatásuk elrendelését indítványozta az ügyészség. A DK politikusa, Kiss László szerdán még úgy fogalmazott, hogy abszurdnak tartja a gyanúsítást.

A megalapozott gyanú szerint dr. Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

Ügyvéd az ATV-nek: nem érte váratlanul az eljárás

Zamecsnik Péter a meghallgatás után nyilatkozott az ATV Híradónak, és elmondta, hogy nem érte őket meglepetésként a részletes gyanúsítás, mivel az ügy már 2022 óta folyik. "Ez az ügy gyakorlatilag 2022-es ügyszámon folyik, tehát a III. kerületben a médiából is tudjuk, hogy voltak házkutatások, voltak iratbekérések, szerződéseket néztek, gyanúsítások voltak, tehát ebben semmi újdonság nincs" – mondta az ügyvéd.

Megerősítette, hogy a mostani gyanúsítás részben összefügg Czeglédy Gergő alpolgármester korábbi őrizetbe vételével. Bár az ügy részleteiről nem árulhatott el sokat, Zamecsnik Péter annyit elmondott, hogy a gyanúsítás szerint vállalkozók az önkormányzati megbízások elnyerése érdekében felülárazták a szolgáltatásokat, és az így szerzett pénzek egy része visszaosztásra került, amiből a vád szerint a polgármester is részesült.

A polgármester jelenlegi állapotáról Zamecsnik Péter elmondta, hogy természetesen nincsen jó hangulatban, de nem érte váratlanul az eljárás. 

„Közel két éve folynak ezek az ügyek, számított arra, hogy előbb-utóbb őt is ilyen-olyan céllal – most ő úgy fogalmazott –, hogy politikai céllal előveszik és meg fogják gyanúsítani” – fogalmazott.

„Kimentek érte, a lakásán házkutatást tartottak, annak semmilyen eredménye nem volt. Az irodájában is házkutatást tartottak, ott sem találtak semmit. A polgármester úr úgy fogalmazott, hogy ezen nem csodálkozik, mert semmilyen bűncselekményt nem követett el, így aztán nehezen találhattak volna bármilyen terhelő bizonyítékot” – fogalmazott Zamecsnik.

Új választást kiírását követeli Óbudán a kerület volt fideszes polgármestere

„Egyetlen járható út van: az alakuló testületi ülésen, ami októberben lesz, fel kell oszlatnia a testületnek önmagát. Kiss Lászlónak és Czeglédy Gergőnek már most le kell mondania, és új választásokat kell kiírni Óbudán” – jelentette ki az Indexnek Bús Balázs, aki mintegy 9 százalékkal maradt alul a június 9-i önkormányzati választáson.

Mint ismert: szerda délelőtt házkutatást tartottak Kiss László óbudai polgármesternél, a polgármestert be is vitték a nyomozók. A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben később, szerda reggel közleményt adott ki. Ebben az áll, hogy a mai napon összehangolt nyomozási cselekményeket hajtanak végre egy vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában.

A nyomozó főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amely ügyben jelenleg több helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál – zajlanak eljárási cselekmények

– olvasható a közleményben. Arról, hogy házkutatás az önkormányzat épületén túl milyen helyszíneken zajlik, nem szól a tájékoztatás.

Az összehangolt akcióban – mint írták – közel ötven hivatalos személy vesz részt, abban – az ügyészség felkérésére – a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködik.

(Fotó: Merész Márton/168)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.