Gyurcsány Ferenc azt állítja, hogy lépre csalta a kormány embere Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét

Gyurcsány Ferenc szerint bizonyítani is tudják, hogy Kiss László Óbuda polgármestere ártatlan.

2024. augusztus 23., 10:35

Szerző:

Gyurcsány Ferenc egy durván felháborodott bejegyzést osztott meg Facebook-oldalán azzal kapcsolatban, hogy Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét múlt héten őrizetbe vették, majd a Fővárosi Törvényszék elrendelte a letartóztatását

A DK vezetője úgy véli, börtönbe akarták vinni, hogy uralhassák Óbudát. Hozzátette azt is, hogy 

„az állam nem a bűn ellen küzd, hanem ellenkezőleg, azért tesz, arra költi a mi pénzünket, hogy bűnbe vigyen embereket”.

Gyurcsány Ferenc mindezt részletesen ki is fejtette a Facebookon.

 

Augusztus közepén letartóztatták Kiss László óbudai polgármestert. A Törvényszék szerint a büntetőeljárás sikerét veszélyeztette volna, ha nem tartóztatják le a polgármestert. Kiss László és ügyvédje ugyanakkor fellebbezett a döntés ellen, így az még nem jogerős.

Később kiderült, hogy Kiss László óbudai polgármesternek egy aláírás okozhatja a vesztét, ugyanis személyesen biztosított székhelyhasználatot még megválasztása előtt, 2016-ban a házában egy cégnek, amellyel később polgármesterként feleségén keresztül közeli kapcsolatba került. A cégben ugyanis feleségén kívül egy olyan személy töltötte be az ügyvezető-tulajdonosi posztot, akinek egy másik cégével milliós megbízásokat kötött az óbudai önkormányzat Kiss polgármestersége alatt.

Majd kiderült, hogy akár szerencséje is lehet. Alpolgármestere egy interjúban levezette, hogy mi történhet, és mire van jogi lehetőségük. A törvény szerint az új képviselő-testületnek október 15-ig kell megalakulnia. És szintén az SzMSz határozza meg, hogy az alakuló ülést a polgármester akadályoztatása esetén a korelnök hívhatja össze, aki a legidősebb megválasztott képviselő. Ekkor kell esküt tennie, és itt választják meg a következő ciklus alpolgármestereit is. Béres András azt mondta, abban az előterjesztésben ugyanúgy szerepel majd a helyettesítési rend, és ha elfogadják, az önkormányzat zökkenőmentesen tud működni.

(Fotó: FERENC ISZA / AFP)