Kormányinfó: Gulyás Gergely káros, erősen baloldali intézkedésnek tartja, ha az állam mesterségesen beleszól az árazásba

Mit miért tesz a kormány? címmel tart Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Cikkünk folyamatosan frissül!

2023. szeptember 13., 16:55

Szerző:

Véget ért a kormányinfó. Köszönjük olvasóinknak a figyelmet!

Erősen baloldali, ha az állam mesterségesen beleszól az árazásba

Csak rendkívüli helyzetben vezet be a kormány hatósági árakat – válaszolta Gulyás Gergely arra kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy bevezetik újra a benzinárstopot. Nem került szóba a szerdai kormányülésen, hogy ismét benzinárstopot vezessenek be, de a miniszter szerint nem lehet kijelenteni, hogy soha nem fogják újra bevezetni. Alapvetően azonban károsnak, „nagyon erősen baloldali” intézkedésnek tartja, ha a kormány mesterségesen beleszól az árazásba.

Még egy szó a napelemekről

Január 1-jével tudjuk helyreállítani a rácsatlakozás lehetőségét az ország túlnyomó részében – jelentette ki Gulyás. Az ország 7-8 százalékában nem lesz csak erre lehetőség, ott még nincs olyan állapotban a hálózat. Támogatjuk, hogy jöjjenek létre nagy naperőművek, de van egy jelentős probléma a háztartási naperőművek esetében: ha nincs tárolókapacitás, akkor folyamatosan kiegészítő áramot kell vásárolni, ami nem éri meg az áramnak. Terveznek ilyen pályázatot kiírni. 

Annál korrektebb árazást nem tud elképzelni a miniszter, hogy az MVM ugyanannyiért veszi az áramot egy napenergiát termelő magánszemélytől, mint a Paksi Atomerőműtől.

Lecserélhető-e francia üzemanyagra az orosz Paks I.-nél?

A Telex és a Népszava kérdésére válaszolva Gulyás azt mondta, hogy az új atomerőműben ez technikailag megoldható lesz, de Gulyásnak annak utána kell néznie, hogy a már működő blokkok esetében is lehet szó erről.

Üzemanyag jövedéki adó emelése: októberben tud arra válaszolni, hogy a jövedéki adó mértéke alapulhat-e a forint-euró árfolyam október 1-jei állapotán.

Ezért kell akkumulátorgyárakat építeni Magyarországon

Gulyás Gergely az akkumulátorgyárakról kifejtette, azért nem olyan egyszerű a helyzet. „Brüsszel ténykedésére” hívta fel a figyelmet, miszerint a belső égésű motorokat ki kell vonni. Magyarországon jelentős GDP-hozzájárulása van az autóiparnak, ezek a cégek akkor maradnak hosszútávon Magyarországon, ha az átállást és a technikai feltételeket biztosítják. Az akkumulátorgyárakra ezért úgy kell tekinteni, hogy az autógyárak is Magyarországon maradjanak.

Orbán Viktor nyaralásáról

„Hogy elfogadott-e baráti meghívást, arról nem tartozik nekem magyarázatttal” – fogalmazott Gulyás, aki nem tekinti baráti szolgáltatásnak, ha valaki meghívja Orbánt ebédre vagy vacsorára.

A 24.hu kérdésére választolta ezt a miniszter. Válaszából megtudhattuk azt is, hogy augusztus 26-a után volt szabadságon Orbán Viktor. Nem tudja, mikor készült a videó a miniszterelnökről Abbáziában. A Gulyáságyú Média szerint augusztus 11-én Schmidt Mária lányának adriai villájában nyaralt Orbán, de Gulyás tanúsítani tudja, hogy augusztus 26. előtt nem, vagy alig volt távol hétköznap a miniszterelnök. Azt ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy a miniszterelnök hétvégén járt Horvátországban baráti meghívásra. 

A lap arra is rákérdezett, hogy a Fidesz mikor nevezi meg főpolgármester-jelöltjét, de Gulyás szerint ez a fővárosi frakció feladata.

Hordoz-e korrupciós kockázatot Orbán horvátországi nyaralása? – kérdezte meg a HVG. Gulyás Gergely szerint nem. Ezt azzal indokolta, hogy régi családi ismeretségről van szó, akkor sem, hogy ha az állam üzletel a család cégével.

A reptér megvásárlása államadósságot jelent, nem költségvetési hiányt

Az Economx kérdéseire elmondta a miniszter, hogy a költségvetési hiányt nem növeli a reptér megvásárlása, csak államadósságot. Majd kitért arra is, hogy miután a fogyasztás visszaesett Magyarországon így az ebből érkező adók is apadtak, „ez jelenthet nehézséget”, ugyanakkor ezt később vizsgálja meg a kabinet.

Szintén a lapnak arra is válaszolt, hogy az uniós pénzek reálisan – bár nettó politikai döntés –, ha minden jól alakul, akkor a kohéziós pénzek megtörténhet, még idén megérkezhetnek, hiszen a „számlákat már kiküldtük, csak ki kell fizetni”. Hátra van még a helyreállítási alap, amiről még továbbra is tárgyalni. „A hétéves költségvetési pénzekhez könnyebben hozzá tudunk jutni” – zárta.

Helyes, hogy levették Orbán idézeteit a csepeli iskola faláról

A Jedlik Ányos Gimnázium falára kihelyezett Orbán-idézetekről a miniszter azt mondta, hogy „még csak a szerző (Orbán Viktor) neve sem volt feltüntetve a táblára”, de szerinte az igazgató helyes döntést hozott, hogy „ezzel nem kell megterhelni az iskolát”.

Gulyás reméli, hogy a felvidéki magyar párt bejut a szlovák parlamentbe

Gulyás reménykedik, hogy a szeptember 30-ai szlovákiai választásokon a magyar párt be tud kerülni a szlovák parlamentbe, ezen kívül a szlovákok dolga eldönteni, hogy kit akarnak a parlamentben látni.

Horthy Miklós megítélése összetett kérdés

Horthy Miklós megítélése összetett kérdés, és egy mondatban nehéz megfogalmazni – mondta Gulyás. Abban egyetért Lázár Jánossal, hogy Horthy érdeme, hogy Trianon után túlélt, és konszolidálódott az ország.

Orbán Viktor ugyanakkor már 2017-ben azt mondta – idézte fel Gulyás -, hogy hibázott a korábbi kormány, amely nem védte meg a zsidó állampolgárokat a második világháborúban, és a nácikkal fogott össze.

A 444 rákérdezett, hogy Gulyás arányosnak tartja-e azt, hogy a török elnök testőrei letepertek egy férfi a budapesti látogatáson. Gulyás szerint ha a férfi nem jelentett veszélyt Erdoğanra, akkor a magyar rendőrség szabályai alapján lehet vitatni az arányosságot.

Gulyás nem tud arról, hogy szlovák pártok azzal vádolnák Orbán Viktort, hogy szándékosan engedi át a migránsokat a határaikon

Gulyás nem találkozott olyan vádakkal, hogy néhány szlovákiai párt szerint Orbán Viktor szándékosan engedi át a migránsokat a határon. Gulyás szerint segítik Szlovákiát azzal, hogy több ezer migránst állítanak meg a déli határon. Arra a kérdésre, mi az oka annak, hogy ezrével jutnak át illegális bevándorlók a szlovák határon, a miniszter azt felelte, ő csak arról tud beszélni, hogy a déli határt nagyon jól védik, a schengeni határokat viszont nem tudják ennyire védeni.

A Rogán-Gaál Cecília bulvároldalán megjelenő állami hirdetésekről

Az RTL arról kérdezte Gulyást, nem tartja-e összeférhetetlennek, rosszul elköltött pénznek, hogy Rogán Antal volt feleségének cége jelentős bevételt generált, miközben a bulvároldalt alig látogatják, és mégis állami hirdetések vannak rajta. Gulyás úgy válaszolt, hogy az állam médiaügynökségen keresztül vesz reklámhelyet, magáncégeknek a nyereségével nem foglalkozna egy kormányinfó keretében.

Iványiék fizessenek adót, amivel az állam tartozott, kifizette

Az Iványi Gábor helyzetével kapcsolatban Gulyás Gergely álláspontja az, hogy 2010 óta több mint 25 milliárd forintot fizettek ki, 963 millió forintot kaptak csak idén szociális támogatásra. Ezenkívül magánszemélyektől szja-felajánlás összesen 820 millió forint érkezett az egyházhoz. „Amivel az állam tartozott azt kifizette már” – mondta a miniszter, azonban azt nem teheti meg ez a szervezet, hogy nem fizeti be a kötelezettségeit.

Nagyobb szerénység, kisebb hajó

Gulyás korábban Mészáros Lőrinc jachtozásáról azt mondta, „nagyobb szerénység, kisebb hajó”, erről pedig most azt mondta, ezt „nagyon jó kis mondásnak tartom”, de ő eddig sem üzent Mészárosnak, csak az újságíróknak válaszolt egy kérdésre.

Az orosz történelemkönyvről

Üdvözöljük az orosz elnök szavait – mondta Gulyás arról, hogy Putyin szerint hibázott a Szovjetunió 1956-ban, amikor tankokkal bevonult Budapestre. Jó lenne, ha Putyin szavai jelennének meg az orosz tankönyvben is a miniszter szerint. Magyarország szabad akaratát, és szabad szuverenitását súlyosan sértette, hogy az orosz tankönyv tervezetében az 56-osokat fasisztának nevezték.

Az ellenzéket pedig hiteltelennek tartja, mivel nem lehet egyszerre teret elnevezni arról a Horn Gyuláról, aki a forradalmat nem forradalomnak gondolta, és közben kritizálni az orosz tankönyvet.

A reptér felvásárlásáról

Róna Péter közgazdász szerint a Peking érdekeit szolgálja a repülőtér visszavásárlása. Erre reagálva Gulyás azt mondta, Kínának az egészhez semmi köze nincs, a magyar kormánypártok álláspontja, hogy a repteret nem szabad eladni, legalábbis többségi magyar tulajdonban kell lennie. Addig nem mond részleteket, amíg nincs meg az ügyben a kézfogás.

Azt pedig „alaptalan” lenne összehasonlítani, hogy a Vodavone vagy a reptér megvásárlására van pénze a kormánynak, de a pedagógusok béremelésére nincs.

Orbán Viktor kínai útja

Gulyás Gergely szerint Európának az az érdeke, hogy gazdasági kapcsolatokat minden nagyhatalommal fenntartson. Magyarország sosem hirdetett elkülönülést. Az a jó, ha szuverén országként szabadon tudunk dönteni – jelentette ki Majd arra is kitért, hogy a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor – hasonlóan a francia elnökhöz – októberben Kínába látogat.

Kisebbségi jogok Ukrajnában

Ukrajna kész módosítani a kisebbségi jogokról szóló törvényeit, erre kérdezett rá az Index. Arra voltak kíváncsika,kapott-e erről a kormány hivatalos kérdést. A külügyminisztérium áll rendelkezésre, jelezte Gulyás, erről volt szó Novák Katalin és Volodimir Zelenszkij találkozóján is egyébként. A szavak szintjén jobban állunk, mint korábban, de a szavak itt kevesek, vélekedett, szeretnének megegyezésre jutni a kérdésben.

Gulyás Gergely szerint a budapesti közlekedés: drámai és ésszerűtlen

Gulyás szerint nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy valaki lássa, hogy ami 2019 elején még egy félórás út volt, az most 1-1,5 óra. Olyan észszerűtlen közlekedési korlátozásokat vezetett be a fővárosi vezetés, amit „autós üldözésnek” neveznek és helytelenítik. A fővárosi választóknak kell értékelnie, hogy nekik ez jó-e vagy sem.

Gulyás és Pintér tárgyaltak Karácsonnyal az atlétikai vb feltételeiről

A Belügyminisztériumban tárgyalt Gulyás Gergely és Pintér Sándor Karácsony Gergellyel az atlétikai vb megrendezésének feltételeiről.

Lesz nyugdíjkorrekció

 Mindenképpen lesz nyugdíjkompenzáció, szeptember végéig a kormány dönt majd ennek mértékéről.

Decemberig nem változtatnak a lakossági gázárakon

December 31-ig biztosan fenntartja a kormány a rezsicsökkentés szabályait.

Szöllősi György vízumkérelméről: rendkívül barátságtalan gesztus

Megtagadta az USA nagykövetsége Szöllősi György a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke vízumkérelmét, ezzel kapcsolatban Gulyás arról beszélt, hogy rendkívül barátságtalan gesztusnak tartja a történteket, semmilyen hivatalos kommunikáció amerikai részről nem történt, nem értik, miért tagadták meg a vízumot. 

Qualitas Gimnázium: példátlan felelőtlenség terheli a vezetőséget

Az ATV kérdésére válaszolva Gulyás Gergely azt mondta a soroksári Qualitas Gimnázium bírósági végrehajtó általi bezáratásáról „példátlan felelőtlenség” volt az egész ügy az iskola részéről, mivel ők tisztában voltak azzal, hogy elárverezték az ingatlant,  de mivel ez egy magániskola, a kormánynak ehhez nincs köze a miniszter szerint.

Újra az inflációról

Gulyás azt ígéri, jövőre mér egy kezelhető infláció lesz. A kormány jövőre 6 százalékos, a jegybank 5-5,5 százalékos inflációval számol. A miniszter szerint ha „nagyon pozitív” fordulat történik, akkor októberben mehet tíz százalék alá az infláció, de negatív esetben is decemberben ez megtörténik, hiszen a kormány „ezt vállalta”.

Szentkirályi Alexandra szerint az online árfigyelő nagy versenyt indított el, az élelmiszerinfláció több mint a felével csökkent a legmagasabb pontjához képest.

A kohéziós források ügyében novemberig megszületik a döntés

A magyar kormány azt reméli, hogy az Európai Bizottság visszatér a jogszabályokhoz, és utalják a felfüggesztett pénzeket. A kormány Gulyás szerint minden feltételt teljesített, és készre jelentették a Bizottságnak az intézkedéseket. Novemberig kell döntenie a Bizottságnak, hogy megfelelnek-e a magyar intézkedések.

Az elszabaduló benzinárakról

Egyféleképpen tudnak küzdeni ez ellen, úgy, hogy keresnek alternatív forrási lehetőségeket, mondta Gulyás Gergely. Az árra közvetlen kormányzati befolyás nincs, hacsak ismét be nem vezetik az árstopot.

Gratuláció a barlangi mentőknek

Szentkirályi Alexandra még egy gratulációt szeretett volna tolmácsolni a magyar barlangi mentőszolgálatnak, akik közreműködtek az ezer méter mélységben rekedt barlangász megmentésében.

A napelemesek örülhetnek

A Fidesz-frakció kérésére újraértékelte a korábbi tervét a kormány. Úgy döntött ek, hogy azoknak, akik a létesítési igényt már korábban benyújtották, vagy már fel is szerelték a napelemeket, tíz éven keresztül marad az éves szaldó elszámolása. Az újonnan igényelt napelemeseknek jön a havi elszámolás.

Az egyszámjegyű infláció

Gulyás szerint reális, hogy októberre nem, de novemberre már egyszámjegyű lesz az infláció, de azért vannak aggasztó jelek: a benzin- és gázolaj ára magasabb, mint korábban volt, ennek oka, hogy az ukrán csővezetéken keresztül ötszörös áron tudják ezeket behozni, mondta a miniszter. A tranzitdíj megemelése nem elfogadható Gulyás szerint.

Csak az üzemanyagárakban bekövetkezett változás fél százalékkal emelte meg az inflációt a miniszter elmondása szerint.

Ukrán gabonabehozatali tilalom

A kormány tárgyalt arról is, hogy szeptember 15-én lejár az időszak, amíg behozatali tilalmat rendelt el az Európai Bizottság az ukrán gabonára vonatkozóan. Arra kérik a bizottságot, hogy hosszabbítsák meg a jelenleg fennálló behozatali tilalmat. Ha az EB nem intézkedik, „a kormány kénytelen lesz saját hatáskorben" intézkedni.

Csütörtökön Demográfiai Csúcs lesz Budapesten

Különleges időpontban, szerda délután tartják a kormányinfót. Ennek az az oka, hogy csütörtök délelőtt lesz a Demográfiai Csúcs Budapesten – mondta Szentkirályi Alexandra. Gulyás Gergely szerint azokról az eredmányekről fognak beszámolni, amit 2010 után sikerült elérni a témában.  Jelentős előrelépést sikerült a miniszter szerint elérni a demográfia területén, de „még mindig nem tartunk ott, ahol tartani szeretnénk”.

Az elmúlt évtizedben Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban a termékenységi ráta az Európai Unióban, de szülőképes korú nőből kevesebb van.

Gulyás szerint, hogy ha a korábbi tendencia nem változott volna, akkor 160 ezer gyermek nem született volna meg. Magyarország jó példával járt elöl, és örülnek annak, hogy ennek a rendezvénynek otthont adhatnak.

A kormány a szerdai ülésén tárgyalt arról a javaslatról, amely felváltaná a kivezetett városi CSOK-ot – mondta Gulyás Gergely.

 

(Kiemelt képünk: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. február 25-én. MTI/Kovács Tamás)