Orbán Viktor Kína felé veszi az irányt

Októberben hivatalos látogatásra Kínába érkezik Orbán Viktor miniszterelnök, erősítette meg a Miniszterelnöki Sajtóiroda hétfőn.

2023. szeptember 11., 17:05

Szerző:

Október folyamán hivatalos látogatásra Kínába utazik Orbán Viktor miniszterelnök. A hírt a sajtónak a Miniszterelnöki Sajtóiroda is megerősítette hétfőn. A miniszterelnöki látogatásról a Kantoni Vásár kapcsán tartott budapesti sajtótájékoztatón már szó esett, a hivatalos megerősítés azonban csak most érkezett meg. 

A Canton Fair nevű globális gazdasági eseményt a dél-kínai városban idén október 15 és november 4. között rendezik meg, erre az eseményre érkezhet oda a magyar miniszterelnök. Nádasi Tamás a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara kínai-magyar tagozatának elnöke már arról beszélt, 

Magyarország nyíltan szeretné, ha Kína európa hídfőállásává válhatna.

Hozzátette, a kínai nagyvállalatok már így is, évek óta nagy és növekvő szerepet játszanak a magyar gazdaságban, példa erre a kínai CATL, a Huyaou Cobalt és a Sunvoda cégek akkumulátorgyár-tervei is Magyarországon. Nádasi szerint Orbán és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozója ezeken a kapcsolatokon is sokat lendítene majd.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a migrációs csúcstalálkozó után Bécsben 2023. július 7-én.
GEORG HOCHMUTH / APA / AFP)