Orbán Viktor elárulta: 2034-ig tervezi a saját kormányzását

Kiszivárgott néhány részlet Orbán Viktor tegnapi, Kötcsén tartott zárt körű beszédéről.

2023. szeptember 10., 12:33

Szerző:

Orbán Viktor arról beszélt a kötcsei pikniken, hogy 2034-ig tervezi a saját kormányzását – tudta meg a Telex a találkozó helyszínén tartózkodó résztvevőitől. A miniszterelnök a 2018-as választások után többször utalt arra nyilvánosan is, hogy 2030-ig tervez, most a 2034-es céldátumot azzal indokolta, hogy a háború és a koronavírus-járvány elvett tőlük négy évet – írja a Telex.

A zárt körben elhangzott beszédében Orbán arra is kitért, hogy ugyan az elmúlt időszakban csökkent a kormány népszerűsége, de szerinte nem annyira, mint más európai kormányzó pártoké. Példaként Németországot említette, ahol az ellenzéki pártok népszerűsége már nagyobb, mint a kormányzó pártoké. A miniszterelnök a gazdasági nehézségeket jelölte meg a Fidesz népszerűségvesztésének fő okaiként, mint mondta, „a társadalom nem ehhez szokott hozzá, hanem a folyamatos növekedéshez”. Beszélt arról, hogy tíz év után most csökken először a reálbérek értéke, ám ezzel kapcsolatban optimistán fogalmazott, szerinte év végére megfordul a tendencia, és ismét nőni fognak a reálbérek. Szerinte pártjának népszerűsége azért csökkent kisebb mértékben, mint máshol Európában, mert a választóik nemcsak gazdasági, hanem politikai és ideológiai szempontokat is mérlegelnek. Kifejtette, hogy szerinte erős a Fidesz hátországa, a kormányzásuk „nem jár szellemi kiüresedéssel”.

Orbán szerint vezető pozíciójukhoz az is hozzájárul, hogy gyenge az ellenzék, valamint állítása szerint nem voltak az embereket érintő megszorítások. Itt érdemes felidézni, hogy a választások óta azért jó néhány területen érzékelhették a választók is a gazdasági nehézségeket, ott volt a kata eltörlése, a rezsicsökkentés részleges kivezetése, a családtámogatások szigorítása, a benzinárstop és úgy általában az árstopok kivezetése, megemelték a jövedéki adót, és még számos intézkedést lehetne említeni. Mindezek azonban az elérhető közvélemény-kutatásokban nem jeleztek jelentős népszerűségcsökkenést.

Ismét elmondta, hogy komoly veszélyt lát Európa iszlamizációjában, és úgy gondolja, hogy belátható időn belül Nyugatról keresztény közösségek fognak Magyarországra menekülni emiatt. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy „nagyok, erősek és gazdagok akarunk lenni”, azt szeretné, hogy „tiszteljen minket a világ”, ehhez pedig van egy 15 pontos „nagy terve” – fogalmazott.


Szerinte ehhez olyan lépésekre van szükség, mint a demográfiai fordulat elérése (ettől egyelőre elég messze van az ország), munkaalapú gazdaság létrehozása, hitelfelvételek helyett hitelezővé és modern ipari nemzetté kell válni, magyar vállalkozóknak külföldön is be kell fektetni, a profitot pedig haza kell hozni, hadseregfejlesztés, digitális állampolgárság bevezetése, energetikai önellátás, ennek része, hogy Paks orosz helyett francia üzemanyaggal menjen. Orbán szerint a jelenlegi nehéz világgazdasági és világpolitikai helyzet rengeteg lehetőséget kínál, neki pedig az a célja, hogy Magyarország olyan erős legyen, mint a kiegyezés idején volt.

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor. Fotó: B: Britta Pedersen/dpa)