Megszakadtak a tanórák, mert megérkezett a végrehajtó

Gimnáziumot lakoltattak ki bírósági végrehajtók Soroksáron, a tanítási idő közepén. Az épületet elárverezik, a középiskola online kénytelen folytatni tevékenységét.

2023. szeptember 12., 17:10

Szerző:

A tanítási idő kellős közepén üríttette ki a soroksári Qualitas Gimnázium épületét a bírósági végrehajtó. A SzeretlekMagyarország portál szerint kedden óra közben a diákoknak egyik pillanatról a másikra kellett elhagynia a teljes épületet, a rendőri segítséggel kilakoltatni érkező bírósági végrehajtó utasítására. Kiderült az is, a Qualitas Gimnázium épületét már régebben árverésre bocsátották, a döntés pedig kedden jogerőre is emelkedett.

A hirtelen történt kilakoltatásról Facebookos élő videóban is beszámoltak a gimnáziumból. A felvételen hallható, ahogy valaki bejelenti, Szép Gábor igazgatóhelyettes online oktatást rendel el, és később kiderült még az is, hogy a végrehajtók nem csupán az épület elhagyására kérték meg a tanárokat és diákokat, de arra is, minden ingóságot vigyenek magukkal (beleértve a bútorokat is), mert többé nem mehetnek vissza az épületbe.

Az élő videóból tudta meg sok szülő is, hogy ekkora a baj. „Múlt héten volt szülői, de nem mondták hogy ilyen opció is létezik” – írta egyikük a videó alá. Az iskola időközben közölte, nem szűnik meg, de épület híján egyelőre kénytelen az oktatást online folytatni.

A Belügyminisztérium is reagált

Az eset után az ATV megkérdezte a Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztériumot, hogy mit tudott a Qualitas Gimnázium ügyéről. A tárca kommunikációs főosztálya részükre azt a választ adta,

„a Qualitas Gimnázium alapítványi fenntartású magánintézmény, amelynek pénzügyi és jogi természetű vitáihoz, működtetéséhez a tárcának semmi köze”.

A Belügyminisztérium hangsúlyozta azt is, álláspontjuk szerint „amennyiben a gimnázium nem tudja biztosítani az elhelyezését, ebből következően az oktatás feltételei nem biztosítottak, az illetékes kormányhivatalnak vissza kell vonnia működési engedélyét és gondoskodnia kell a tanköteles korú tanulók más intézményekben történő elhelyezéséről.”

(Kiemelt kép: képkivágás a kilakoltatásról készült videóból)