Egy kilakoltatás kálváriája

Kilakoltatják Hendrey Tibort, a Tibetet Segítő Társaság alapítóját és vezetőjét. 32 éve él a házban, amelyet hiába próbált, nem tudott megvásárolni az önkormányzattól. Végül a kitlátástalan helyzet miatti tiltakozásul megtagadta a lakbér kifizetését. A tartozás mára jelentős, az idős embernek most el kell hagynia az otthonát.

2023. július 31., 13:33

Szerző:

Hendrey Tibor a Tibetet Segítő Társaság alapítója és vezetője. 2000-ben és 2010-ben az ő meghívására érkezett Magyarországra a dalai láma. A hetvenes években sikeres divattervező volt – róla és Zugligeti lakásáról szól a hosszú és szövevényes történet, melyet a Telex közölt. 

Hendrey (aki nemesi száramzására hivatkozva írja y-al a nevét) a családjával 1991-ben költözött a budapesti XII. kerületi Árnyas út 40. alatti önkormányzati kertes házba, határozatlan idejű bérleti szerződéssel.Hendrey  akkor 10 millió forint feletti áron vásárolt egy saját ingatlant Pasaréten, és annak a tulajdonjogát cserélte el az Árnyas úti ház bérleti jogára.  A rendszerváltás után az Antall-kormány hozott törvényt arról, hogy az  önkormányzati lakások bérlői vételi jogot kaptak azokra a lakásokra, amelyekben éltek. Ezt szerette volna Hendrey is, csak hogy a ház hivatalosan egy olyan telek része, amely akkor a XII. kerület és a főváros osztatlan közös tulajdona volt. Ahhoz, hogy Hendrey megvehesse a házat a két önkormányzatnak rendeznie kellett volna a tulajdoni viszonyokat. Ez nem történt meg, inkább egymásra mutogattak. 

Pokorni Zoltán önkormányzati képviselőként többször megígérte neki, hogy segíteni fog, aztán amikor 2006-ban polgármester lett, azt mondta Hendreynek, hogy a Főváros blokkolta a terület jogviszonyának rendezését.  Hendrey ezek után megkereste Demszky Gábor akkori főpolgármestert, majd egy olyan dokumentumot kapott tőle, amely szerint a főváros már korábban hozzájárult a területmegosztási tervhez.A dokumentum birtokában újra felkereste Pokornit, aki szerinte azt állította, hogy erről ő nem tud, utána fog nézni, és jelentkezik. Hendrey szerint ezek után minden személyes találkozást, meghallgatást kérő igénylését elutasította Pokorni. 

Iszonyatos tartozást halmozott fel, így tiltakozott az ellen, hogy a két önkormányzat egymásra mutogat.

Amikor beköltöztek a Zugligeti házba, Hendrey állítása szerint több millió forintot költött felújításra, ami az önkormányzat feladata lett volna. Aztán 2000- ben úgy döntött, hogy figyelemfelhívásból nem fizet többet lakbért. Az önkormányzat erre felmondta a bérleti szerződést, és indítványozta a lakás kiürítését, de végül peren kívül megegyeztek. Hendrey szerint a személyes tárgyalások után az önkormányzat elismerte megerősítette a vételi jogát, azaz ígéretet kapott, hogy tényleg megveheti a házat. 

Az önkormányzat szerint ugyanez a kör 2002 és 2010 között négyszer is megtörtént, Hendrey Tibor szerint viszont csak kétszer. Hendrey 2010--től sem fizetett lakbért, az önkormányzat pedig ezúttal nem állt el a pertől. 2020-ban a bíróság Hendreyt a díjhátralék és a perköltség megfizetésére kötelezte, valamint 30 napot adott neki, hogy a holmijával együtt elhagyja a házat.A kilakoltatás július 4-én lett volna, de később augusztus 31- re tolták. Hendrey ekkor már 119 havi lakbérrel tartozott, nagyjából 16 millió forinttal. 

Az önkormányzat ezek után 2022-ben felajánlott Hendreynek öt évre egy 95 négyzetméteres Csaba utcai lakást. Az ajánlat feltétele az volt Hendrey rendezi a tartozását. Az önkormányzat szerint Hendrey az ajánlatot elfogadta, haladékot kért, nem fizetett és nem költözött ki a házból.  Hendrey szerint az önkormányzat először informálisan kereste meg, és egy 120 négyzetméteres felújított lakást ajánlottak fel neki, amit azért nem fogadott el, mert azt a házat szerette volna megvásárolni, amiben él. Majd a sokéves hercehurcát megunva  kitöltött egy önkormányzati lakásigénylő ívet, amely igénylést az önkormányzat képviselő-testülete el is fogadott. Állítása szerint, amikor megtekintették a lakást, csak akkor derült ki, hogy  nem az eredetileg felajánlott ingatlant utalták ki nekik, hanem egy másikat. Hendrey szerint lelakott, szigeteletlen, rossz tájolású, zajos lakást, amely területének nagy részét ajtó nélkül egybenyíló három szoba teszi ki. Hendrey szerint több millió forintba került volna lakhatóvá tenni az ingatlant, ennyit pedig már nem akart és nem is tudna költeni egy újabb önkormányzati bérleményre, így az ajánlatot nem fogadta el.

A Telex megkereste a hegyvidéki önkormányzatot, szerintük soha nem járt vételi jog a házhoz:„vételi jogos bérlői megvásárlásának az akadályát képezte az ingatlan vegyes tulajdonosi szerkezete, melynek megszüntetésére a tulajdonostársak telekosztást terveztek, mely azonban nem valósult meg. Valójában a telekosztás sem tette lehetővé a vételi jog gyakorlását, ugyanis a vegyes tulajdonosi szerkezet nem a vételi jog gyakorlásának képezte az akadályát, hanem már eleve a bérlő vételi joga létrejöttének, tekintve, hogy a lakástörvény a bérletre, elidegenítésre, így pedig a vételi jogra vonatkozó szabályoknak az alkalmazását a vegyes tulajdonú ingatlanok bérlői tekintetében kifejezetten kizárta.” Hendrey egy 2007-es dokumentumra hivatkozva mást állít. 

A Telex kérdésére az önkormányzat azt válaszolta: „Hendrei Tibor valóban évtizedek óta, akként lakja bérleményét, hogy évek hosszú sora óta nem fizet bérleti díjat az önkormányzat számára. Tartozása 2023 júniusára 16.287.844,-Ft, összesítve közel tízévnyi (119 havi) díjnak felel meg. Önkormányzati ciklusokat átívelő lakáshasználati gyakorlata miatt Hendrei Tibor bérleti jogviszonya az önkormányzat több felelős vezetője által számos alkalommal került felmondásra, mivel nem tett eleget a bérleti szerződéseiből folyó kötelezettségeinek. Mindez peres eljárások sorozatát, majd méltányossági új bérleti jogviszonyok létesítését, végül pedig immár bő két éve húzódó végrehajtási eljárást eredményezett. Hosszú évek pereskedés alatt az önkormányzat egymást váltó vezetői és képviselő-testületei mindvégig emberségesen és méltányosan jártak el vele szemben.”

A bíróság augusztus 31-ig adott haladékot Hendrey kilakoltatására. 

(Kiemelt képünkön: Hendrey Tibor háza Fotó: Facebook oldala)

Hétfő óta Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségével járó feladatokat, aminek jegyében Orbán Viktor hiperaktívvá vált a diplomácia terén. Ez a túlbuzgóság ugyanakkor nem vált ki osztatlan sikert a testület tagjai körében.