Szőnyeg szélére hívja Novák Katalint szlovák kollégája

Zuzana Čaputová köztársasági elnök hétfőn a récsei alapiskolában tartott tanévnyitó után jelentette be, hogy beszélni fog Novák Katalinnal az illegális migrációról, a magyar fél felelősségét is firtatva. 

2023. szeptember 4., 19:03

Szerző:

„Számos menekült, akik most Szlovákiában vannak, korábban Magyarországon voltak. Tény, hogy gond nélkül érkeznek hozzánk”

– jelentette ki Čaputová, aki

meglepőnek nevezte, hogy Magyarországon több mint 1400 embercsempészet miatt bezárt személyt kiengedtek a börtönökből

– írja a bumm.sk.

„Nem gondolom, hogy ez pánikra adna okot. Ez nem  csak Szlovákiában, hanem egész Európában súlyos probléma. Szlovákia nem az itt lévő menekültek célországa” – közölte. Egyúttal üdvözölte, hogy a rendőrség jelentős erőkkel fokozza a kapacitásait a menekültek adminisztrációja, a közrend fenntartása s egyúttal a határ őrzése terén is.

Zuzana Čaputová szerint elsődleges a Szlovák Köztársaság polgárainak védelme és biztonsága. „A migráció problémájára azonban komplex módon kell tekinteni, és főleg a schengeni övezet külső határainak a védelmét kell biztosítani” – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Zuzana Čaputová szlovák államfő közös sajtótájékoztatót tart a francia elnökkel a szlovákiai pozsonyi elnöki palotában 2023. május 31-én megtartott kétoldalú találkozó után. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)

 

 

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.