Die Welt: megkaphatja Orbán az uniós pénzeket

A berlini Die Weltet egy német szabad demokrata EP képviselő arról tájékoztatta, hiába a jogállamisági eljárás és aggályok, az Orbán-kormány így is megkapja a visszatartott EU-s pénzeket. Mindezt Johannes Hahn költségvetési európai biztos közölte Körnerrel levélben.

2023. április 18., 10:52

Szerző:

Német politikai körökből származó információk szerint hamarosan megkaphatja az összes visszatartott EU-s forrást a magyar kormány és Orbán Viktor. Moritz Körner, a német szabad demokraták EP-képviselője ugyanis az ügyről levélben kérdezte meg Johannes Hahn uniós költségvetési biztost, aki arról tájékoztatta, Magyarországnak mégsem kell visszafizetnie azokat a támogatásokat, amelyeket már a jogállamisági mechanizmus életbe lépése alatt kapott meg. Hahn válaszát Körneren keresztül a német Die Welt hozta nyilvánosságra, és a HVG Online is megírt.

Johannes Hahn Körnernek azt válaszolta, ugyan a jogállamisági mechanizmus során az Európai Bizottság minden olyan pénz visszafizetését előírja, ami bizonyítottan illetéktelen kezekbe került, az intézkedést azonban visszamenőleg, már az új mechanizmus előtt elnyert forrásokra azonban nem lehet alkalmazni.

Éppen ezért nincs olyan forgatókönyv, amely szerint a kohéziós alap és a Helyreállítási alap forrásait végleg visszatartanák. Míg Vera Jourová uniós biztos korábban kíméletlen intézkedéseket ígért, és felmerült, visszamenőleg sem kapják meg a magyar kormányban a hiányzó milliárdokat, most inkább úgy néz ki, a jelenlegi finanszírozási ciklus pénzeit – mintegy 6,3 millió eurót – fagyasztanak be, a 2021 közepe óta csúszó pénzeket pedig mégis átutalják majd.

Az értesülésről Körner felháborodottan számolt be a Weltnek. Azt mondta, a döntéssel az Európai Bizottság súlyos hibát követne el: „ha megengedi Orbán Viktor korrupt barátainak, hogy az európai adófizetők illegálisan eltérített pénzét megtartsák, akkor bűnrészes a korrupcióban” – nyilatkozta a politikus, aki a jogállamisági mechanizmust megalapozó Renew frakció tagja az EP-ben.

(Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió (EU) csúcstalálkozóján 2022. március 25-én. fotó: John Thys / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.