Ukrajnát felháborítja Szijjártó újabb moszkvai útja

Kemény kritikát fogalmaztak meg a magyar kormánnyal szemben, az uniós pénzek teljes befagyasztását követelik.

 

2023. április 14., 15:11

Szerző:

A Politico írt a magyar külügyminiszter moszkvai látogatásáról és az újabb magyar-orosz energiaügyi megállapodásokról, amit több mint nehezményez a kijevi vezetés.   

„Ha látták a videót, amelyen oroszok levágják egy ukrán katona fejét – a magyarok fizetik a kést” – nyilatkozta Oleg Usztyenko. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója a lapnak arra a felvételre célzott, amely végigfutott a közösségi médiában – emlékeztet az mfor.hu. A sokkoló videón az látható, ahogy orosz katonák késsel lefejeznek egy ukrán hadifoglyot.

„Teljesen vaknak kell lenni ahhoz, hogy valaki ne lássa, milyen bűnöket finanszíroz. Ha valaki több gázt vásárol Oroszországtól, akkor további lehetőséget biztosít az oroszoknak a háború eszkalációjára” – tette hozzá.

Usztyenko kijelentette, hogy az Európai Uniónak „minden lehetséges nyomást” Budapestre kell helyeznie annak érdekében, hogy Magyarország ne utaljon át újabb összegeket orosz számlákra a vásárolt energiahordozókért cserébe.

„Magyarország pénzügyi támogatást kap Brüsszeltől, ezért ez egy jó eszköz, amelyet azonnal alkalmazni lehet” – közölte s hozzátette: „ezt mindenki más kárára csinálják. Próbálnak előnyökre szert tenni azzal, hogy folytatják a moszkvai rezsimmel való kollaborációt”.

(Oleg Usztyenko, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója a Gazdasági terv Ukrajna helyreállítására című sajtótájékoztatóján beszél Kijevben, 2022. május 24-én. Fotó: Dogukan Keskinkilic / Anadolu Agency via AFP)