Nyilvános posztban mondott köszönetet Mark Dickey a Magyar Barlangi Mentőszolgálatnak és a magyar orvosoknak

Az intenzív ápolásra szoruló kutató egyesével köszönte meg mindazoknak, akik segítettek neki élve kijutni a Morca-barlangól.

2023. szeptember 12., 15:07

Szerző:

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Törökország déli részén található Morca-barlangot kutató nemzetközi expedíció indult, amely során a 40 éves Mark Dickey-nek súlyos bélrendszeri vérzése lett. Az 1040 méter mélyen lévő táborhelyet képtelen volt egyedül elhagyni. A mentőakcióban a Magyar Barlangi Mentőszolgálat, is részt vett.

A barlangi vészhívón a segélyhívás szeptember 2-án futott be a Törökországi Barlangász Szövetség azonnal nemzetközi segítséget kért az Európai Barlangi Mentők Szervezetétől (ECRA), akik értesítették a belátható földrajzi távolságokban elérhető olyan barlangi mentőcsapatokat, amelyeknél van tapasztalt barlangász sürgősségi orvos.

Olaszországon kívül csak Magyarország rendelkezik ilyen alakulattal, önkéntesként diplomáciai engedélyek nélkül szeptember 3-án útnak indulhattak a Morca-barlang helyszínére aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvossukkal Zádor Zsófiával – írja az Index. Nagyjából 16 óra mászással érte el a négyfős magyar csapat a sérültet, akinek hat egység vérrel, vérplazmával és nagy dózisú intravénásan adagolt gyomorvédő, savlekötővel stabilizálták az állapotát. A jelenleg is intenzív kezelés alatt álló barlangász a közösségi médiában fejezte ki háláját.

 

„Merhaba! Hello mindenkinek! Szeretném megköszönni mindenkinek a felém áramló támogatást és jókívánságokat. Kijöttem a Morcából és az intenzív osztályon vagyok. Ijesztő élmény volt, eddig most álltam a halálhoz a legközelebb. Igazán nagyra értékelem mindazokat az embereket, akik részt vettek mind az életem megmentésében, mind pedig abban, hogy segítettek megmenekülni egy ilyen mély barlangból. Azonnali elismerésem Jessica »jvo« Van Ordnak, aki szó szerint megmentette az életemet azzal a gyorsaságával és elkötelezettségével, ahogyan kijutott a -1000 méteres mélységből, és visszatért az életben maradásomhoz szükséges kritikus mennyiségű folyadékkal. Nagy Dénes Ákos doktornak, barátomnak és orvosomnak, aki koordinálta a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosi és barlangi mentési munkálatait. Dr. Zádor Zsófia Erzsébetnek, Zsolt Sándornak, Mészáros Józsefnek és mohának, akik olyan gyorsan érkeztek Jessica után!”

(Kiemelt képünk forrása: Facebook)

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.