Kimentették az amerikai barlangászt a török barlangból

Egy héttel az után, hogy mintegy ezerméteres mélységben rosszul lett, kedd hajnalban sikerült kimenteni Mark Dickey neves amerikai barlangászt a törökországi Torosz-hegység barlangjából – közölték a török hatóságok.

2023. szeptember 12., 08:12

Szerző:

„Mark Dickey kijutott a Morca-barlangból. Jól van, és a helyszínen lévő orvosi szolgálat gondoskodik róla”– közölte a Törökországi Barlangkutató Szövetség. A gyomorvérzés miatt szeptember 2-án rosszul lett, 40 éves, tapasztalt barlangász mentésén nemzetközi mentőcsapat dolgozott, köztük magyarok is. Felszínre hozatala szombat délután kezdődött, és szakaszosan, pihenők és orvosi ellátás közbeiktatásával folyt.  Dickey egy nemzetközi expedícióval a Törökország harmadik legmélyebb barlangjának tartott Morca-barlangot akarata feltérképezni. Mivel állapota miatt egyedül nem tudott a felszínre jutni, kimentése hordágyon történt.

„Őrült, őrült kaland. Csodálatos megint kint lenni”– mondta a felszínre érkező kutató a köré sereglő újságíróknak. Dickey köszönetet mondott a török kormánynak, hogy lehetővé tette a mentés gyors megkezdését, és ezzel megmentette az életét. Egyúttal megköszönte a segítséget a nemzetközi barlangászközösségnek, köztük a török és magyar barlangi mentőknek. Az amerikai barlangászhoz elsőként a magyar mentőcsapat, köztük egy orvos ékezett le szeptember 3-án. Az egyelőre nem derült ki, hogy milyen betegség okozta Dickey rosszullétét. A barlangász kedden elmondta, hogy a barlangban sok vért hányt.

„Egyre nehezebb volt, hogy öntudatomnál maradjak, és egy ponton már úgy éreztem, nem jutok ki élve” – mesélte az újságíróknak. A mentést nehezítette, hogy nagyon meredek, függőleges szakaszokon kellett átkelni, illetve a vízszintes szakaszokat sárban és hideg vízben gázolva kellett megtenni. A mentéshez mintegy 190 fős nemzetközi mentőcsapat érkezett Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Olaszországból, Lengyelországból és Törökországból. A barlangot bizonyos szakaszokon kiszélesítették, a függőleges részeken köteleket rögzítettek a hordágy felhúzásához, és pihenőket is kialakítottak a mentés megkezdése előtt. A barlangi mentők szombaton indultak felfelé Dickey-vel, aki előzőleg infúziót és vért kapott. 

Az Európai Barlangi Mentők Szövetségének közleménye szerint több, a helyszínen tartózkodó barlangi mentő még a barlangban maradt, hogy eltávolítsa a köteleket és a mentéshez használt egyéb felszereléseket. A szervezet köszönetet mondott a több országból érkező barlangi mentőknek, akik részt vettek a sikeres akcióban. „Hihetetlen örömmel tölt el minket, és nagyon megkönnyebbültünk” – írták a sikeres mentés után Mark Dickey szülei közleményben.

(Kiemelt képünkön: Mark Dickey amerikai felfedezőt, aki a föld alatt rekedt egy barlangban, hordágyon szállítják a mentőautóhoz, miután kimentették a törökországi Mersinben 2023. szeptember 12-én. A török állami katasztrófa- és vészhelyzet-kezelő hatóság (AFAD) által vezetett műveletben nyolc ország közel 200 munkatársa vett részt a 40 éves, tapasztalt barlangász, Mark Dickey megmentésére. Dickey, aki a jelentések szerint jó egészségnek örvend a gyomorvérzésnek vélhetően tulajdonítható kezelés után, orvosi felügyelet alatt áll. Fotó: Mustafa Unal Uysal / Anadolu Ügynökség)