Két hét után sikerült a felszínre hozni a Törökország egyik legmélyebb barlangjában rekedt kutatót

A BBC szerint a valaha volt legnagyobb és legkomplexebb barlangi mentést hajtották most végre. 

2023. szeptember 12., 11:47

Szerző:

A Törökország déli részén található Morca-barlangot kutató nemzetközi expedíció indult, amely során a 40 éves Mark Dickey-nek súlyos bélrendszeri vérzése lett. Az 1040 méter mélyen lévő táborhelyet képtelen volt egyedül elhagyni. A mentőakcióban a Magyar Barlangi Mentőszolgálat is részt vett – írja a Telex

Kedd éjfél körül tette közzé a Magyar Barlangi Mentőszolgálat Facebook-oldalán, hogy 

„Felszínen a hordágy Markkal”. 

Hozzátették, hogy a kutatót 58 és fél óra megfeszített munkával tudták a felszínre hozni az 1040 méteres mélységből. 

Amikor leértek hozzá, Mark Dickey éber állapotban volt, tudott beszélni, de a súlyos, életveszélyes állapotban levő férfi a gyógyszeres ellátás mellett vértranszfúziót is kapott. Azt írták, állapota a kivérzéses sokk felé mutatott. A magyar barlangi mentők második hulláma aztán további vérrel és fagyasztott vérplazmával indult a sérült felé vezető, közel egynapos útra. Végül szombat délután, helyi idő szerint 14:29-kor indult el a hordágy a felszín felé a Morca-barlang HOPE bivakjából.

A szeptember 2-án indult nagyszabású mentőakcióban összesen 10 ország, közel 200 helyszínen lévő barlangi mentője vett részt a török szervezetek vezetésében. 

Az európai szervezet szerint a leggyorsabban mobilizálható csapat, ami ilyen extrém mélységbe képes lejutni és dolgozni, az a Magyar Barlangi Mentőszolgálat, így őket elsők között riasztották.

Mark Dickey úgy nyilatkozott: nem hitte volna, hogy túléli a megrpóbáltalásokat, miután állapota folyamatosan romlott. 

 

(Kiemelt képünkön a Morca-barlang általános látképe, ahol a mentőcsapatok a gyomor-bélrendszeri vérzést szenvedett amerikai tudós, Mark Dickey megmentésére irányuló műveletet hajtanak végre a törökországi Mersinben 2023. szeptember 11-én. Fotó: Mustafa Unal Uysal / Anadolu Agency)