Diósjenő polgármestere: migrációs főútvonallá változott a Börzsöny

Fokozott óvatosságra kéri a lakosságot a település honlapján.

2023. szeptember 11., 08:03

Szerző:

Székely József, Diósjenő polgármestere a település honlapján megjelent írásában közölte, az elmúlt napokban tapasztalhatták, hogy döbbenetesen megnőtt az embercsempész tevékenység a régióban.

„Migrációs főútvonallá változott a Börzsöny, így községünk is. Ismeretlen rendszámú, fiatal férfiakkal tömött furgonok és kisbuszok söpörnek végig nagy sebességgel, jellemzően az éjszakai órákban a községen. Hátizsákos – nem turistának kinéző – népes csoportokkal lehet találkozni az erdőben”

– írta, hozzátéve, az, amit a híradóban láttak a déli határról, az élőben zajlik a szemeik előtt.

A lakosságot arra kérte, senki ne próbálja saját szakállára megállítani vagy feltartóztatni a járműveket, vagy csoportokat. Ha szükséges, ha fenyegetve érzi bárki magát, hívják a segélyhívót, kérte.

A szlovák kormány néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy 500 katonát küld a magyar határra a menekültválság kezelése érdekében.

(Kiemelt képünk: Az önkéntes migráció egyik tagja egy elhagyott embercsempész furgon mellett áll a szlovák-magyar határ közelében, miközben az önkéntesek illegális migránsokat keresnek a szlovákiai Vyskovce Nad Iplomban 2023. szeptember 6-án. Az illegális bevándorlás növekvő száma egyre tarthatatlanabbá válik az alulfoglalkoztatott szlovák külügyi rendőrség számára. A hírek szerint a 27 ezer illegális bevándorló közül, aki átlépte a magyar-szlovák határt, az idén még senki sem kért menedékjogot. Fotó: Németi Róbert / Anadolu Ügynökség via AFP)