Ötszáz katonát küld a magyar határra Szlovákia

Egyre több a menekült a szlovák-magyar határon.

2023. szeptember 7., 12:04

Szerző:

Ódor Lajos magyar származású szlovák miniszterelnök a kabinet ülésén azt mondta, nyár elején hetente néhány száz menekült érkezett, ebből mostanra heti néhány ezer lett, erre pedig nem elég a rendőrség kapacitása, ezért akár 500 katonát is küldhetnek a szlovák-magyar határra, hogy tehermentesítsék a rendőrséget – írja a Parameter.sk.

Ellenben a határellenőrzést nem szeretné bevezetni, de helyenként lehetnek ellenőrzések. Ódor Lajos azt mondta, „nem állhatunk minden fa mögött, de biztosan nagyobb lesz a rendőri és katonai jelenlét”.

A menekülthelyzet megoldására közös közös uniós megoldást kell találni Ódor meglátásában. A miniszterelnök sajnálja, hogy a legutóbbi csúcson nem sikerült közös nevezőre jutni. Arról, hogy honnan jönnek hirtelen ennyien, nem akart elméleteket gyártani, de szerinte köze lehet ahhoz, hogy az osztrákok erősítették a határellenőrzést a magyar határon.

Nem tudja, hogy az, hogy a magyar kormány szabadon elengedte a már elítélt, külföldi embercsempészeket, hatással lehet-e a Szlovákiába érkező menekültek számára. A Parameter szerint néhány szlovák párt azonban nem tartja kizártnak, hogy hogy a magyar kormány szándékosan Szlovákia felé tereli a menekülteket, hogy ezzel is befolyásolja a szeptember végi parlamenti választás kimenetelét.

Három napja a szlovák államfő, Zuzana Čaputová jelezte, hogy beszélni szeretne Novák Katalinnal az illegális bevándorlásról és az embercsempészek szabadon engedéséről. Az Európai Bizottság pedig július 14-én új kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert úgy vélték, Magyarország megszegi az embercsempészet elleni uniós irányelvet és a büntetéseket meghatározó kerethatározatot.

(Ódor Lajos Szlovákia miniszterelnöke. Fotó: Facebook.)