Százával szabadulnak az embercsempészek a magyar börtönökből

Augusztus elejéig 1385 külföldi embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből, ebből hatan kerültek vissza összesen.

2023. augusztus 21., 10:42

Szerző:

Továbbra is százával szabadulnak a külföldi embercsempészek, eddig csak hat elítéltet kísértek vissza a börtönbe. Közülük mostanáig hat embert fogtak el, mert megszegték a reintegrációs őrizetről szóló rendeletben foglalt szabályokat. Valakit ismét bűncselekményen kaptak, más nem hagyta el az ország területét a megadott 72 órán belül 

– számolt be róla a 24.hu.

Április végén lépett hatályba az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a külföldi embercsempészek kiszabadulhassanak a rácsok mögül, a kötelezttségük mindössze annyi, hogy 72 órán belül hagyják el Magyarországot. A szabaduló elítéltek között vannak, akik szervezett bűnözői csoportok tagjai. A magyar állam még azt se nagyon ellenőrzi, hogy a külföldi bűnözők valóban elhagyják-e az országot, visszatérnek-e anyaországukba, letölteni-e a büntetést.

 

Hatan megszegték a szabályokat

A reintegrációs őrizet szabályai szerint ha a rendőrség azt észleli, hogy az elítélt a meghatározott kötelezettségét megszegve a reintegrációs őrizet kezdetének megállapítását követő 72 órán belül Magyarország területét nem hagyta el, vagy a magatartási szabályt megszegve a reintegrációs őrizet időtartama alatt Magyarország területére visszatért, úgy „az elítéltet elfogja, és az elfogás helyéhez legközelebb eső büntetés-végrehajtási intézetbe állítja elő.”

Ebben az esetben a reintegrációs őrizet megszűnik, és az elítéltnek a hátralévő szabadságvesztését is le kell töltenie, sőt ilyenkor feltételes szabadságra sem bocsájtható már.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: police.hu)