Rétvári Bence megmagyarázta, miért kell szabadon engedni az embercsempészeket

Magyarországnak azért kellett így döntenie, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, de megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök – közölte a belügyminisztériumi államtitkár. Az LMP szerint mindez nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

2023. május 23., 14:48

Szerző:

Rétvári Bence az MTI-nek elmondta: Magyarország védi az Európai Unió külső határait. Brüsszel 650 milliárd forinttal, azaz több mint 1,5 milliárd euróval tartozik Magyarországnak, ugyanis ennyit költöttünk 2015 óta határvédelemre. Ennek a hihetetlenül nagy összegnek eddig mindössze az 1 százalékát térítették meg. Az Európába érkező illegális bevándorlókat a déli határon „mi állítjuk meg, az embercsempészeket mi fogjuk el és tartjuk fogva”.

„A mi határvadászaink és rendőreink állnak a határon télen és nyáron, és erőn felül dolgoznak azért, hogy a magyar és európai családok biztonságban legyenek” – tette hozzá. Az EU nem ad pénzt Magyarországnak sem az embercsempészek fogvatartási költségeire, sem börtönök építésére. Azt viszont elvárják, hogy a határokon elfogott külföldi embercsempészeket hazai börtönökben, a magyar adófizetők pénzéből tartsuk fogva.

A hazai börtönök azonban az elfogott több mint kétezer embercsempész miatt túlzsúfolttá váltak. Magyarországgal szemben korábban eljárásokat indítottak, arra hivatkozva, hogy „embertelenek a körülmények” a túlzsúfoltság miatt. Úgy fogalmazott, emlékezetes a „börtönbiznisz”, amelynek során „elsősorban a Soros-hálózathoz köthető ügyvédek több milliárd forintos összértékű kártérítési pereket indítottak korábban a börtönök telítettségére hivatkozva”.

Az embercsempészettel kapcsolatos bűncselekmények miatt fogva tartottak eltartásának éves költsége több milliárd forint. Egy elítélt embercsempész átlagosan csaknem 5 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek.

A reintegrációs őrizet kiterjesztésével az elítélt és Magyarországról jogerősen kiutasított embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az ország területét, ám ez nem a büntetés eltörlését jelenti. Amennyiben nem hagyják el az országot, visszakerülnek a börtönbe.

Az intézkedés célja, hogy az embercsempészek büntetésének költségeit ne a magyar adófizetők állják. Az intézkedés 808 fogvatartottat, többségében a Magyarországgal szomszédos államok polgárait érinti.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja mai közleménye szerint azonban más állásponton van. Úgy vélik, a magyar kormánynak ez a lépése elfogadhatatlan és nemzetbiztonsági kockázat kiengedni az embercsempészeket a börtönökből.

Az embercsempészeket ezentúl semmi nem fogja visszatartani attól, hogy újra és újra embereket csempésszenek át a határainkon, ha úgyis ki fogják őket engedni a magyar börtönökből és újra- és újrakezdhetik ez irányú tevékenységüket.

A magyar kormány költséghatékonyságra hivatkozva az embercsempészet miatt elítélt külföldi állampolgárokat szabadon engedi a börtönökből, akiknek 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarország területét.

Sajnos felmerül a gyanú, hogy a magyar kormány tudatos döntés alapján engedi szabadon ezeket a bűnözőket. A magyar kormánynak a zavarkeltés helyett arra kellene törekednie, hogy emberséges módon bánjon már a határokon a menedéket kérőkkel szemben, ami alapjaiban vetné vissza az embercsempészek számát – közölte az Országos Sajtószolgálattal  Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja.

(Kiemelt kép: letartóztatták a rendőrökre lövöldöző embercsempészeket Budapest határán 2022. november 14-én. Fotó: police.hu)