Állítólag az orosz érdekekkel ellentétes célokat fogalmazott meg Orbán Viktor Kötcsén

A Telex úgy tudja, Orbán Viktor szerint orosz helyett francia üzemanyaggal is működhetne Paks.

2023. szeptember 12., 10:49

Szerző:

Szösszenetek szivárogtak ki Orbán Viktor zártkörű, kötcsén tartott beszédéből. A 15 pontos nagy tervének részeként az ország energetikai önellátást is megemlítette, és Paks 1. „orosztalanítása” is felmerült. A Telexnek nyilatkozó Aszódi Attila szerint szakmailag nagyon is indokolt lenne orosz üzemanyagról franciára váltani. 

A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) egyetemi tanára és a paksi bővítés korábbi kormánybiztosa szerint egy alternatív üzemanyag-beszállító felkutatása az ellátásbiztonság és az ár szempontjából is valóban kívánatos.

Orosz tervezésű és orosz építésű reaktorokból több is működik az EU területén. A VVER (oroszul: ВВЭР) a nyomottvizes reaktor orosz elnevezéséből származó rövidítés. Ez pedig kitettséget jelent Európa számára az energiahordozók importjában – véli Aszódi Attila. Emiatt foglalkozni kell azzal, hogy mi van akkor, ha Oroszország nem akar, vagy nem tud fűtőanyagot szállítani.

 

Az atomerőművek dúsított uránnal működnek. Korábban is voltak olyan fejlesztések a nukleáris üzemanyag gyártására, amelyek az orosz reaktorokat célozták meg. Az utóbi időben a világ atomiparában nagyon megerősödött a francia Framatome, dúsításban az amerikaiakkal versenyeznek. 

Emellett politikailag is indokolt lehet a nyitás a franciák felé, mivel a Paks 2. esetében a német kormány még nukleáris szankciók nélkül sem akarja kiadni az exportengedélyt bizonyos irányítástechnikai komponensek szállítására, a francia Framatome viszont késznek mutatkozott a feladatok ellátására.

 

 

Magyarország a jelek szerint szövetségi szinten is gondolkodik az alternatív üzemanyagon. Az EURATOM nemzetközi pályázatot hirdetett a tagállamokban lévő VVER-típusú reaktorok alternatív üzemanyag-ellátásának támogatására, amelyet az amerikai Westinghouse, illetve annak svéd leányvállalata által vezetett APIS projekt nyerte meg. A projekthez Finnország, Csehország és Szlovákia mellett üzemanyag-vásárlóként Magyarország is csatlakozott. Emellett a francia Framatome is alkalmas és képes lehet arra, hogy üzemanyagot fejlesszen ki és gyártson az Európai Unió területén a VVER reaktoroknak, ezzel javítva az ellátásbiztonsági helyzeten.

Paks 1. esetében látszik az elmozdulás, azonban Paks 2-ről ugyanez nem mondható el. A hivatalos kommunikáció szerint továbbra is orosz reaktort szeretnének nyugati beszállítókkal, az utóbbi időben pedig a meglevő orosz–magyar szerződés módosítása, de nem a felmondása került szóba. Aszódi Attila szerint a Paks 2. idén augusztusban átlépett a második, a megvalósítási fázisba, ez pedig azt mutatja, hogy a projekt eddiginél is nagyobb anyagi elköteleződés mellett halad tovább.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)