Megkezdte a Paks II. kivitelezési munkálatait a Roszatom

Egymillió köbméter föld kitermelése indult meg ma Pakson a leendő 6-os blokk területén és a berendezések gyártása is megkezdődött.

2023. augusztus 21., 13:52

Szerző:

2023. augusztus 21-én a Paks II. Atomerőmű projekt fővállalkozója, a Roszatom mérnöki részlegéhez tartozó Atomsztrojekszport vállalat hozzákezdett Pakson az új VVER-1200-as blokkok kivitelezési szakaszának munkálataihoz. Ennek részeként az orosz vállalat alvállalkozója, a Duna Aszfalt Kft. megkezdte az előkészületeket a talaj kitermelésére a leendő 6-os blokk munkagödréből. Egy másik alvállalkozó, a Bauer Magyarország Kft. pedig hozzáfogott a talajszilárdítási munkálatok előkészületeihez, illetve folytatja a résfal építését – olvasható a Roszatom közleményében.

A leendő 6-os blokk munkagödréből a föld kitermelése -5 méteres szintig egy hatalmas munkafolyamat kezdete, de már önmagában ez a munkafázis is grandiózus: négy futballpálya területének megfelelő méretű a munkagödör, és körülbelül 1 millió köbméter földet kell kitermelni és elszállítani. Mint írták, a tervek szerint a 6-os blokk területén ez a munka az ősz vége előtt befejeződik.

 Augusztus 21-én az Atomsztrojekszport vállalat utasítást adott az érintett üzemeknek, hogy kezdjék meg a Paks II. Atomerőmű érintett berendezéseinek legyártását is.

Májusban Finnország felmondta az atomerőmű-építésről szóló szerződését a Roszatommal, de a magyar kormány kitart az eredeti tervek mellett. Sőt, a Roszatom szakemberei által végzett paksi atomerőmű-bővítés egy pillanatra sem állt le, még a koronavírus-járvány és a szankciók ellenére sem – hangsúlyozta korábban Alekszej Lihacsov, az orosz állami atomenergetikai konszern főigazgatója.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormány álláspontját összegezve azt mondta, az atomenergia olcsó, biztonságos és környezetkímélő módja az energia előállításának, és biztosítja azt, hogy Magyarország a rezsicsökkentés vívmányait meg tudja tartani, valamint a környezetvédelem területén vállalt céljainak is megfeleljen.

Másként vélekedik azonban Jávor Benedek, aki szerint „nincs a magyaron kívül még egy olyan idióta kormány az Európai Unióban, amelyik oroszokra bízna egy olyan stratégiailag fontos fejlesztést, mint egy atomerőmű építése”.

A Párbeszéd politikusa azért is bírálta a kormányt, amiért nem vette figyelembe, hogy mára új, hatékonyabbnak ígérkező technológiákat fejlesztettek, az ilyen méretű gigantikus, nagyon drága, „villamos áramot termelni is nagyon drágán képes gőzgépekre nem lesz szükség”.

(Kiemelt kép forrása: paks2.hu)

Hétfő óta Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségével járó feladatokat, aminek jegyében Orbán Viktor hiperaktívvá vált a diplomácia terén. Ez a túlbuzgóság ugyanakkor nem vált ki osztatlan sikert a testület tagjai körében.