Haladékot kapott Paks II.

Paks II. még egy évet kap az atomerőmű két új blokkjához szükséges résfal elkészítésére. Az Országos Atomenergia Hivatal meghosszabbította a vonatkozó engedély hatályát, jövő október 11-éig. A projekt egyesek szerint be sem fog fejeződni.

2023. augusztus 14., 08:19

Szerző:

Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa úgy fogalmazott: „a jelenlegi geopolitikai helyzetben az ukrajnai háború közepette azzal a rendkívül gyenge menedzsmentteljesítménnyel, amit Paks2 projektcégnek a vezetése az elmúlt kilenc évben ebben a projektben felmutatott, nagyon kétséges, hogy valaha is képesek lesznek ezt a projektet a megvalósulásig végig vinni”. A nukleáris ügyek szakértője úgy látja, nem feltétlenül jelent csúszást ez a módosított határidő.

„Önmagában az, hogy ez a résfalazási munka megindul, ez egy nagyon fontos tevékenység, hiszen eddig az ötös blokknak a munkagödre a mínusz 5 méteres szintig volt kialakítva, és ahhoz, hogy tovább lehessen a munkagödörben haladni lefelé, mélyebbre lehessen menni a munkagödörben, ahhoz már kell ez a résfalazás. Tehát ez egy igazi érdemi előrelépés a műszaki kivitelezésben”

– fogalmazott az ATV Híradónak Aszódi Attila. A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt válaszolta a hírműsor kérdésére, hogy a módosítással jelentősen felgyorsul a beruházás, a határidőben változtatás nem történt, az építkezés megfelelően halad, július 3-án kezdődött meg a résfalazási munka.

Az LMP szerint több tényező is azt erősíti, nincs szükség az atomenergiára, a megújulókra alapozva kell a zöld átállást megvalósítani. „Olyan óriási kapacitást lehetne behozni a rendszerbe, ami kezelné a jelenlegi problémákat és számos olyan megoldás van, amivel ki lehet egyensúlyozni azt, amikor nem fúj a szél és nem fúj a nap. Hazug érvelés, amivel a kormány előáll, ezekre már bőven vannak megoldások” – vélekedett Kanász Nagy Máté. A szakértő szerint ugyanakkor megújulókkal nem helyettesíthető teljesen a nukleáris kapacitás.

„Az atomerőmű zsinóráramot termel, azok az időjárásfüggő megújulók, amikről meg az ellenzéki politikusok beszélnek, ezek nem zsinóráram termelők, tehát nem egymásnak a kompatibilis kiváltására alkalmas technológiák ezek. Harmadrészről Magyarország nagyon komoly megújuló energiaprogramot hajt végre jelenleg. Az egyik legnagyobbat az Európai Unióban” – vélekedett Aszódi Attila. A múlt hónapban egyébként ismét módosították a szerződést, amely így egyebek közt lehetővé teszi, hogy Oroszország akár egyoldalúan is kiszálljon a hitelezésből.

(Kiemelt képünk: Teherautók és kotrógépek dolgoznak a Paksi Atomerőmű területén az új Paks II. építési munkálatainak előkészítésén 2022. szeptember 10-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)