Moszkva megakadályozhatja a Paks 2 beruházást

Oroszország bármikor felfüggesztheti a paksi bővítéshez nyújtott hitelt a szankciókra hivatkozva, ezt lehetővé tennék a szokatlanul rugalmas feltételek. A hitelmegállapodás ráadásul nem szabályozza részletesen, hogy ezt követően milyen jogai lennének a magyar kormánynak.

2023. július 21., 17:20

Szerző:

A HVG összefoglalója szerint ugyanis több mint meghökkentő lehetőség, hogy Moszkva egy Oroszországban tartott magyar bankszámláról is leemelhet pénzeket. A lap emlékeztet: a hitelmegállapodás legfontosabb paraméterei, a nyújtott hitelösszeg (10 milliárd euró) és a kamatozás (4-5 százalék) változatlanok maradnak. A törlesztési idő 16 év, amelyet 21 évről rövidítettek le, mivel a projekt csúszása miatt a törlesztés kezdő időpontját kitolták öt évvel. 

A 10 milliárd eurós államközi hitelt új orosz (állami) bank nyújtja Magyarországnak a paksi bővítés kivitelezéséhez. A bankváltásra azért volt szükség, mert az eredeti megállapodásban megjelölt orosz állami pénzintézet, a Vnyesekonombank a legszigorúbb amerikai és európai szankciók alatt áll.

Ezen módosítás értelmében a megállapodás már nem határozza meg konkrétan, hogy orosz és magyar oldalról mely szervezetek vesznek részt a hitel folyósításában és törlesztésében. Az „ügynökök” kilétét orosz részről a moszkvai pénzügyminisztérium, magyar részről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium határozza meg, a felek tájékoztatják egymást, az ügynökök pedig megállapodnak egymással.

A fenti módosítás értelmében a hitelügyletben csak olyan szereplők (személyek és szervezetek), csak olyan bankszámlák és „a teljesítést befolyásoló egyéb tényezők” vehetnek részt, „amelyeket nem érint semmilyen olyan nemzetközi jogi – beleértve az  Európai Unió joga szerinti – szankciós korlátozás, amely a jelen Megállapodás szerinti feladataik ellátását nem teszi lehetővé, akadályozza vagy veszélyezteti”.

A HVG felteszi a kérdést, hogy mi történne, ha nem maradna orosz oldalon szankcionálatlan bank (szereplő és egyéb tényező), amit ki lehetne jelölni a szabályoknak megfelelő ügynöknek? A módosítás értelmében ilyen esetben az orosz fél 90 nap után egyoldalúan felfüggesztheti a hitel felhasználását.

Moszkva tehát – ha akar – hivatkozhat arra, hogy nem tud olyan ügynököt kijelölni, amelynek feladatellátását ne akadályoznák vagy veszélyeztetnék szankciók, majd 90 nap után felfüggesztheti a finanszírozást.

Ha a magyar fél ezzel nem ért egyet, akkor persze el lehet menni nemzetközi döntőbíróságokra pereskedni, de egy eljárás biztosan hosszú évekig húzódna – írja a HVG.

(Kiemelt kép: teherautók és kotrógépek dolgoznak a Paksi Atomerőmű területén az új Paks II. építési munkálatainak előkészítésén 2022. szeptember 10-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)