Tovább csúszik Paks II építése

A Paks II beruházás résfalának építését további egy évvel el kellett halasztani, derült ki az Országos Atomenergia Hivatal új rendelkezéséből.

2023. augusztus 12., 14:52

Szerző:

További egy évvel meghosszabbította az Országos Atomenergia Hivatal, a Paks II. előkészületeként szolgáló munkálatok határidejét, amelyek így már 2024. október 11-re módosultak, írta meg a Világgazdaság. Az épülő 5-ös és 6-os reaktor alapozásához, a talajvíz feletti talajkiemelési munkálatok eredeti határideje idén október lett volna. Az új határidőt a projektet levezénylő Paks II. Zrt. kérelmezte még július 13-án.

A határozat után további, beláthatatlan távolságba került az építkezés kezdete. A folyamatra jellemző, hogy a projekt eredeti talajkitermelési engedélyt még 2021 októberében kapott, a munkálatok megkezdéséhez azonban szükség lett volna a reaktorblokkok létesítési engedélyére is, ez utóbbit csak 2022. augusztus 26-án adta ki az Atomenergia Hivatal.

Az építkezés következő fázisa a reaktorokat a talajvízszinttől hermetikusan elzáró résfal felhúzása lenne, ennek határideje módosult most 2024 végére.

A Paks II projekt, amelynek keretében két, 3+ generációs, 1200 megawattos VVER nyomottvizes atomreaktor épülne meg, még 2014 januárjában indult el, amikor arról Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor Moszkvában, titokban megegyezett. Így a projekt már a 9. évét tapossa, de a gödörmélyítéseken túl az építkezés még nem jutott. Ennek fő oka, hogy a szabályozó hatóságok a reaktorok alatti talajt nem tartotta teljes mértékben alkalmasnak az építkezésre.

(Kiemelt kép: Teherautók és kotrógépek dolgoznak a Paksi Atomerőmű területén az új Paks II. építési munkálatainak előkészítésén 2022. szeptember 10-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)