Jávor Benedek szerint idióta az a kormány, amelyik oroszokkal építtet atomerőművet

Jávor Benedek szerint nincs a magyaron kívül még egy olyan idióta kormány az Európai Unióban, amelyik oroszokra bízna egy olyan stratégiailag fontos fejlesztést, mint egy atomerőmű építése.

2023. augusztus 16., 17:50

Szerző:

A fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője Paks II-őt egy meg nem épült, nagyon drága és felesleges gőzgépnek tartja. A Klubrádió műsorában Jávor Benedek hozzátette: hiába kaptak még egy évet a két új blokk résfalának elkészítésére, számára kérdés, hogy a vontatottan haladó előkészítés és építés eljut-e valaha a befejezéséig.

A munkagödröt kiásták, ám a talajvíz elzárása, a résfal építése a legelemibb előkészítő munkák közé tartozik, mégsem tudják tartani a határidőket.

Mint elmondta, az eredeti szerződésben az állt, hogy két-három év múlva áll a működő erőmű, ez teljesíthetetlen. A legoptimistább becslések szerint is öt-hat év késésben van a projekt, amelynek a geopolitikai helyzet sem kedvez. Ukrajna megtámadása miatt Oroszország ellen olyan szankciók léptek életbe, amelyek miatt megvalósulását teljes illúziónak tartja.

A Párbeszéd politikusa azért is bírálta a kormányt, amiért nem vette figyelembe, hogy mára új, hatékonyabbnak ígérkező technológiákat fejlesztettek, az ilyen méretű gigantikus, nagyon drága, villamos áramot termelni is nagyon drágán képes gőzgépekre nem lesz szükség.

Ennél is nagyobb problémának tartja, hogy a kormány hosszú éveken át nem fektetett egy, a Paks II nélkül is stabil villamosenergia-rendszer kialakításába.

(Kiemelt kép: Jávor Benedek európai parlamenti (EP) képviselő, az EP környezetvédelmi bizottságának alelnöke sajtótájékoztatót tart az európai energiabiztonsági stratégiáról tartott konzultáció után a Millenárison működő Európa Pontban 2015. január 5-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi)