Megnyílt a Paks II-höz szánt orosz pénzcsap, Magyarország euróban fog törleszteni Moszkvának

Hivatalossá vált, hogy a magyar kormány halasztást kapott Oroszországtól a törlesztésre. A jövőben minden költségvetési időszak előtt legalább fél évvel meg kell állapodni a Paks II projekthez adott időszakban felhasználandó hitel összegéről.

2023. augusztus 15., 16:55

Szerző:

A 24.hu vette észre, hogy nemrég megjelent a Hivatalos Értesítőben Szijjártó Péter közleménye „a Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya között a Magyarország Kormányának a magyarországi atomerőmű építésének finanszírozásához nyújtandó állami hitel folyósításáról szóló, 2014. március 28-án kelt megállapodás módosításáról szóló 2. számú jegyzőkönyv kihirdetéséről”.

Ez lényegében azt jelenti, hogy augusztustól megkezdődik az akár 10 milliárd eurós orosz hitelkeret lehívása a reaktorblokk-beruházáshoz, így a jövőben minden költségvetési időszak előtt legalább hat hónappal meg kell állapítani az arra a ciklusra lehívandó Paks-hitel pontos összegéről is. Magyarország ezen kívül halasztást kapott Oroszország felé fennálló tartozásai rendezésére is.

A hitlet Magyarország euróban köteles majd törleszteni Oroszország felé.

Egyúttal hozzáteszik, hogy bár nemzetközi szerződésről van szó, a törvény helyett az Orbán-kormány erről egy júliusi rendeletben döntött. Viszont most dőlt el, hogy azóta a felek eleget tettek a hatálybalépéshez szükséges hazai eljárásoknak, így a jegyzőkönyv augusztus 16-tól, azaz szerdától életbe is lép.

A kormányrendelet lényege, hogy Oroszország maximum 10 milliárd euró összegű hitelt nyújt hazánknak a paksi atomerőmű 5. és 6. erőműblokkja tervezéséhez, építéséhez, illetve az üzembe helyezéséhez szükséges munkákra, szolgáltatásokra és eszközbeszerzésekre.

(Kiemelt kép: a külgazdasági és külügyminiszter hivatali járművében. Forrás: Szijjártó Péter FB-oldal)