Nagy lépésre készül Zelenszkij, a magyarokat is érinti

Az uniós csatlakozás érdekében Kijev hajlandó változtatni a nyelvhasználati előírásokon.

2023. szeptember 12., 18:04

Szerző:

Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Olga Sztefanyisina szerint az etnikai kisebbségeknek meg kell tanulniuk ukránul, hogy országszerte élni tudjanak a lehetőségekkel, de az Európai Unióhoz való csatlakozás érdekében Kijev kész megváltoztatni az iskolai nyelvhasználatra vonatkozó szabályokat. 

Az Index szemlézte az ukrán politikus Financial Timesnak adott interjúját, melyben Sztefanyisina azt mondta, Kijev kész „további módosításokat” eszközölni a kisebbségek – köztük a magyar – középfokú oktatására vonatkozó szabályokon, amennyiben egyensúlyt teremtenek az ukrán nyelvű oktatással.

A Financial Times szerint a kijevi és brüsszeli tisztviselők attól tartanak, hogy „a Moszkvával szövetséges Orbánnak nem áll érdekében megoldást találni az oktatási kérdésre, és ürügyként fogja felhasználni azt a csatlakozási tárgyalások decemberi megkezdésének megakadályozására”.

A lap emlékeztet, hogy ez a kérdés vált a legnagyobb akadállyá a Kijevvel folytatott uniós tagsági tárgyalások megkezdése előtt. Mint írják, a blokk vezetőinek decemberben kell dönteniük a tárgyalások megkezdéséről. Ugyanakkor – mint fogalmaznak – Orbán Viktor miniszterelnök többször is azzal fenyegetőzött, hogy a kisebbségi jogok kérdése miatt megvétózza a folyamatot, és „hungarofóbiával” vádolta Kijevet.

(Kiemelt kép: Novák Katalin magyar államfő tárgyal Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Forrás: David Pressmman Twitter)

 

 

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.

2024. július 3., 08:04

A Fehér Ház értékelése szerint Joe Bidennek „rossz estéje volt” múlt héten csütörtökön, amikor az idei elnökválasztási kampány első elnökjelölti televíziós vitáját tartották – ezzel reagált Karine Jean-Pierre elnöki szóvivő a történtekre.