Vajon csoda-e az „alsószentmártoni csoda”?

2010. augusztus 27., 05:34

bama
2010. augusztus 26. 16:02 , Legutóbb frissítve: 2010. augusztus 26. 16:26 DN
Alsószentmárton | Levelében cáfolja a felröppent félreértéseket Lankó József, a falu plébánosa.
Mik ezek? .Mik ezek?X A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - iWiW, Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

"Megosztás az iWiW-en" gomb. Ezzel a gombbal a legnépszerűbb magyar közösségi oldalon, az iWiW-en tudsz tartalmat
megosztani. A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Lankó József alsószentmártoni plébános levelét a Pécsi Egyházmegye sajtóirodáján keresztül juttatta el hozzánk, s ebben cáfolja a „csodát”, mellyel lapunk is foglalkozott. Levelét szerkesztett formában tesszük közzé.

A cikk a hirdetés után folytatódik

„Katolikus keresztény hitünk alapja a bibliai kinyilatkoztatás – írja Lankó József –, úgy, ahogy azt Egyházunk kétezer év alatt szent hagyományában megőrizte és továbbadta. A Szentírásban a csodák (az eredeti bibliai nyelvekben: „jelek”) Isten emberszeretetét, embert üdvözítő jóságát fejezik ki.

A szentségi jeleken kívül minden hívő ember naponta megélhet kisebb-nagyobb jeleket, ám e „magánjelek” hitelességét az igazolja, hogy mennyire felelnek meg az egyház tanításának és milyen gyümölcsöt teremnek a hívő ember életében.



Csodafalu?

Az „alsószentmár-toni csoda”-ként elhíresült jelenséget megvizsgálva megállapítottam, hogy a fényjelenségeknek egyszerű természetes magyarázata van, hasonlóképpen az egyéb „látomásoknak” is. A „csodás gyógyulásként” emlegetett beteg állapotában bekövetkezett javulás nagyrészt az orvosi kezelés eredménye. Az ima következménye lelkiállapot javulás lehetett, ami segíti, erősíti a beteget.

Akik az eseményeket szervezik, nem tartják mértékadónak az Evangélium tanítását, Jézus szavait, sőt mereven elutasítják azt. A kereszt körüli események nem termettek „jó gyümölcsöt”, mert azonnal rátelepedtek bizonyos gazdasági és politikai érdekek, erősen befolyásolva a kiszolgáltatott, munkanélküli embereket is. (Önkormányzati választási kampányidőszakban vagyunk!) Meggyőződésem, hogy az igazság és a katolikus egyház hite nem népszavazás, illetve gerjesztett tömeghangulat függvénye, ezért mint helyileg illetékes plébános kijelentem, hogy Alsószentmártonban a katolikus keresztény hit értelmében csodának nevezhető esemény az adott keresztnél nem történt.

Kértem és kérek mindenkit, hogy törekedjen a békességre és a testvéri szeretetre!”