Svájcban korlátozzák a GlaxoSmithKline egyik vakcinájának használatát

Svájc bejelentette, hogy nem engedélyezi a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszergyár Pandemrix nevű védőoltásának használatát a terhes nők, a 18 év alatti gyermeket és 60 évnél idősebbek esetében - írja az MTI.

2009. október 31., 05:30

A Pandemrix a H1N1 vírus által okozott új típusú influenza ellen nyújt védelmet. A svájci gyógyszerfelügyelet aggodalma a brit gyógyszergyár termékében meglévő AS03 adalékanyaggal kapcsolatos. A Swissmedic ugyanakkor engedélyezte a svájci Novartis cég Focetria nevű vakcináját, amely a szezonális influenza elleni védőoltásokban hosszú ideje használt MF59 adalékanyagot tartalmazza.

"A jelenlegi adatok lényegében felnőttekre vonatkoznak, de nincsen semmilyen adat a terhes nőkkel kapcsolatban, a gyermekekre vonatkozóak pedig elégtelenek" - áll a Swissmedic svájci gyógyszerfelügyelet közleményében.

A GSK szóvivője úgy vélte, hogy a korlátozások ellenére "a Pandemrix svájci engedélyezése számos embernek jelentős védelmet biztosíthat a H1N1 vírus ellen". "Eltökélt szándékunk, hogy folytatjuk a klinikai vizsgálatokat, hogy részletes tájékoztatást nyújthassunk a felügyeleti szerveknek, a kormányoknak és a nagyközönségnek a H1N1 elleni vakcina kockázatairól és előnyeiről" - tette hozzá a szóvivő.

A Swissmedic még nem döntött a Novartis egy másik H1N1 elleni vakcinájának, a Celturának az engedélyezéséről, amely szintén MF59 adalékanyagot tartalmaz és sejtkultúra felhasználásával készül.