Félelmetes következménye lehet, ha az egekbe szökik a stresszhormon – így lehet csökkenteni

A stresszhormon, vagyis a kortizol termelése fontos, de bajt okozhat, ha állandóan magas a szintje. 

2024. október 28., 15:41

Szerző:

A kortizol, másnéven a stresszhormon létfontosságú szerepet játszik az emberi szervezet működésében. A mellékvese termeli és segít az anyagycsere szabályozásában, csökkenti a szervezetben fellépő gyulladásokat, valamint segít kezelni a stresszt, már amennyiben normális a szintje. 

Ha túl magas a kortizolszint 

Vészhelyzetben vagy ijesztő helyzetekben a mellékvese több kortizolt választ ki a véráramba, aminek következtében megnövekszik a pulzusszám és a vérnyomás is. Ez egy természetes reakció, ha azonban állandóan magas valakinek a kortizolszintje, az hosszú távon súlyos egészségügyi következményekkel járhat. Ha túlzott kortizol hemzseg valaki véráramában, az nagyon káros lehet mind fizikai, mind mentális szempontból. A kortizol kóros szinte vizelet vagy vérvizsgálattal mutatható ki, de vannak bizonyos tünetek, amik arra utalhatnak, hogy túl magas a stresszhormon a szervezetben. Árulkodó lehet a rendszeres, nyugtalan alvás, de az izomgyengeség, a folyamatos szorongás, a memóriazavar vagy éppen a gyakori megfázás is magas kortizolszintre utalhat. A folyamatos magas kortizolszint miatt azonban nem kizárt, hogy csökken a libidó, de nők esetében a menzesz elmaradását is okozhatja, sőt mentális zavarok is felléphetnek, valamint a hízás, különösen a hasi hízás is előfordulhat. Jó hír azonban, hogy a kortizol szintje néhány életmódbeli változtatással csökkenthető, ezeket szedtük most össze. 

Megfelelő minőségű, elegendő mennyiségű alvás 

Az elegendő mennyiségű és pihentető alvás létfontosságú az általános egészség fenntartásához. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint azonban az USA-ban élő felnőttek egyharmada nem alszik eleget. Pedig az alváshiány hosszú távú egészségügyi következményekkel járhat, beleértve a stresszkezelési képességeket is. Az ajánlások szerint egy egészséges felnőtt embernek napi szinten 7-8 óra alvásra lenne szüksége minimum. 

Rendszeres testmozgás

 Igen, klisének hangzik, de a rendszeres testmozgás igenis stresszoldó hatással bír. Érdemes törekedni rá, hogy naponta legalább 30 percnyi mozgás legyen az ember életében. Ez lehet akár tempós séta, jóga vagy futás, a lényeg a mozgáson van. A testmozgás segít enyhíteni a stressz, javítja egyébként az alvás minőségét, továbbá elősegítheti a jó közérzetet okozó hormonok, a szerotonin és a endorfinok felszabadulását. 

Relax 

Érdemes lehet megtanulnia különböző stresszkezelési technikákat is, amelyek jelentősek csökkentik a kortizolszintet, valamint javítják az általános egészségi állapotot. A mélylégzés, a meditáció, a jóga vagy a thai chi, ezek mind-mind olyan megoldások, melyek segítenek enyhíteni a stresszt. Mindenképpen célszerű lehet kipróbálni egyiket vagy másikat. 

(Forrás: Real Simple, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)