Természetes stresszoldó: a tudósok szerint ezekkel a gyümölcsökkel leküzdhető a szorongás

A stressz és a szorongás természetes módon való csökkentése nem feltétlenül csak álom. 

2024. október 24., 15:10

Szerző:

A szorongás és a stressz erőteljesen megkeserítheti a mindennapokat, de mit szólna hozzá ha azt mondanánk, hogy akár természetes módon, szintetikus gyógyszerek bevetése nélkül is oldható ez az állapot? 

Pektinnel a stressz ellen 

Egy új kutatás szerint ez egyáltalán nem lehetetlen, a szakértők ugyanis arra jöttek rá, hogy a citrusfélék héjában található természetes anyag, a pektin óriási szerepet játszhat a stressz illetve a szorongás elküzdésében. A pektint már régóta alkalmazzák az élelmiszeriparban, mint adalékanyag. A tudósok feltételezése szerint azonban az egészségügyi hatásai miatt nem kizárt, hogy a jövőben a mentális betegségek kezelése során is előkerül majd. 

Gyógyszer nélkül? 

A Nottinghami Egyetem és a University College Dublin szakértői által végzett kutatásban a résztvevők egy része a citrusfélékből izolált pektint kapták, az eredmények pedig azt mutatták, hogy segített szabályozni az immunrendszerben zajló gyulladásos folyamatokat, valamint a szorongással kapcsolatos fehérjéket. A tudósok szerint ez a felfedezés számos új kaput nyithat meg, ugyanis a pektin biztonságos, természetes, továbbá megfizethető alternatívája lehet a különböző szintetikus gyógyszereknek, amiknek sokszor szörnyűek a mellékhatásaik. 

További vizsgálatokra lesz szükség 

A szakértők ugyanakkor hozzátették, hogy a pektin hatását egészséges önkénteseken tesztelték, így az eredményeket nem lehet készpénznek venni, éppen ezért további vizsgálatokra lesz szükség, hogy kiderítsék, a különböző mentális betegségek kezelésében is hatásos-e. A kutatási eredmények tehát biztatóak, de ahhoz, hogy a pektin standard megoldássá váljon még bizonyosan hosszú az út – írja az Express

A stressz kezelése

Ahogyan azt lapunk is megírta a stressz kezelésével kapcsolatos változtatások vezetik a listát abban az ez európai felmérésben, amiben válaszadók elsöprő többsége, mintegy 91 százaléka szeretne javítani egészségi állapotának legalább egy aspektusán – derült ki a Huawei és az Ipsos nyolc európai országot vizsgáló közös kutatásából. Bajnai Nóra pszichológus szerint a megoldás inkább a szeretteinkkel töltött idő és a mozgás lehet. A technológia szintén segítheti az életmódváltást; a felmérés szerint az okosóra használók döntő többségénél a mentális egészségük javítását is támogathatja az eszközük. További részeltek ebben a cikkünkben.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)